Банкеръ Daily

Свят

Петдесет журналисти са били убити тази година

Поне 50 журналисти са били убити тази година, съобщава ДПА, като цитира годишния доклад за свободата на медиите на организацията "Репортери без граници".
Повечето от тях са били убити, защото са работели по теми като корупция или организирана престъпност. Има и няколко, които са загинали, докато са отразявали демонстрации, отбелязват от организацията.
Седем от всеки десет журналисти са били убити в страни, където не се води война и няма такивап конфликти, посочва Франс прес.
Най-опасните страни за работещите медиите са били Мексико, Ирак, Афганистан, Индия и Пакистан.
Броят на убитите тази година журналисти е колокто този от миналата година, когато са загубили живота си 53 журналисти.
От "Репортери без граници" посочват, че стотици журналисти през тази година са починали от КОВИД-19, но не е ясно колко от тях са се заразили в резултат от изпълнението на  служебните си задължения.

 

Международната неправителствена  независима организация за защита на човешките права 

"Амнести Интернешънъл"  

(Amnesty International)  е основана в Лондон през 1961, след публикуването на статията „Забравените затворници“ (The Forgotten Prisoners) във вестник "Обзървър" на 28 май 1961, с автор адвоката Питър Бененсън. Организацията привлича общественото внимание към случаи с нарушени човешки права и работи за спазване на международните закони и норми. Тя се стреми да мобилизира общественото мнение и да се окаже натиск върху правителствата, които допускат нарушенията. Според организацията смъртното наказание е „крайно, необратимо отричане на човешките права“.

Мисията на организацията е да работи за „свят, в който всеки човек има всички човешки права, записани във Всеобщата декларация за правата на човека на ООН (1948 г.) и в други международни документи“.

От октомври 2017 г. организацията развива и платформа в България. Представителството осъществява постоянна институционална връзка с Международния секретариат на Амнести Интернешънъл в Брюксел и Лондон, за да защити правата на човека в страната и да създаде устойчиво гражданско движение в тяхна полза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във