Банкеръ Daily

Свят

Пет световни сили се ангажираха с кризата в Сирия

Най-малко 380 хил. са убитите по време на гражданската война, в която прераснаха мирни демонстрации срещу президента Башар Асад, а решението изглежда далеч.

На десетата годишнина от началото на въстанието срещу сирийския президент Башар Асад, външните министри на САЩ, Германия, Франция, Италия и Великобритания потвърдиха ангажимента си за политическо решение на конфликта, съобщава Ройтерс.

Най-малко 380 хил. са убитите по време на гражданската война, в която прераснаха мирни демонстрации срещу президента Башар Асад, а решението изглежда далеч.

Външните министри припомниха нарушенията на човешките права, на международното право, жестокостите на войната и хуманитарната криза, предизвикана от гражданската война. "Наложително е режимът и неговите поддръжници да се ангажират сериозно в политическия процес и да позволят на хуманитарната помощ да достигне до нуждаещите се", се казва в изявление, публикувано в понеделник.

Насрочените за тази година президентски избори в Сирия "няма да бъдат нито свободни, нито честни, и не могат да доведат до каквото и да е нормализиране на отношенията между международната общност и сирийския режим", посочват петимата външни министри.

Президентът Башар ал Асад е на власт от 2000 г., когато я наследи от баща си Хафез ал Асад. Режимът му заговори за реформи, но това не бе достатъчно и не убеди сирийците в страна, белязана от икономически проблеми в предходната година.

Сирия беше разделена на зони на влияние в ръцете на чуждестранни сили. Турция в провинция Идлиб на северозапад, Русия и Иран чрез своите посредници в две трети от страната, а на североизток САЩ застанаха зад кюрдите.

"Всички загубихме", каза наскоро пред "Фигаро" бившият лидер на сирийската опозиция Мишел Кило, който живее като изгнаник в Париж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във