Банкеръ Daily

Свят

Пет страни от Средиземноморието искат повече солидарност за миграцията в ЕС

Страните от групата MED5 искат задължително преразпределение на мигранти в ЕС, дори да става въпрос за ограничен брой от тях.

В съвместна декларация вътрешните министри на Гърция, Италия, Испания, Кипър и Малта (т.нар. група MED5) поискаха повече солидарност от правителствата в ЕС  по отношение на мерките за справяне с миграционния натиск към Европа, съобщава Ройтерс. Според тях в сегашния си вид споразуменията по миграцията не осигуряват достатъчно гаранции за страните от първата линия на Средиземно море. Европейската комисия предложи промени в пакта още през септември миналата година, но засега не е постигнато окончателно споразумение по въпроса.

"Не може петте средиземноморски страни-членки да поемат целия натиск вместо останалата част на ЕС", категоричен е гръцкият министър на миграцията Нотис Митаракис в заявление пред Ройтерс.
Според заместник-председателят на ЕС Маргаритис Схинас средиземноморските страни "са принудени от географията да носят непропорционално голяма тежест на бежанската криза".
"Задължителната солидарност" е най-чувствителната част от пакта, която задължава всяка страна-членка да приеме определен брой мигранти, да финансира връщането им в страната на произход или да предостави материална подкрепа на приемащите страни.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във