Банкеръ Daily

Свят

Пет развенчани мита за евроизборите

Изборите за Европейски парламент далече не са решени, показва ново изследване, според което почти сто милиона гласоподаватели на Стария континент не са решили за кого да дадат вота си, съобщава "Политико".

Изследването на Европейския съвет за международни отношения представя данни от 14 страни, които ще вземат участие в насрочените за месец май избори, и според организатора си Марк Ленард показва, че европейският електорат е по-скоро в "летливо, отколкото в поляризирано състояние", а големи групи избиратели "постоянно се люшкат между десни и леви партии".

Според изследването 43 на сто от запитаните със сигурност ще гласуват, а 57 на сто по-скоро няма да го направят. От онези, които със сигурност ще гласуват, цели 70 на сто са колебаещи се гласоподаватели, които не са обвързани с никоя партия, показва то.

Изследването, озаглавено "Какво всъщност искат европейците: пет развенчани мита", е публикувано днес. Както става ясно от заглавието, то опровергава пет мита, свързани с евроизборите.

Те са:

- Вече не партии, а политически племена определят европейската политика. Според доклада истината е, че електоратът е променлив и все още има 97 милиона гласа, които могат да бъдат привлечени.

- Изборите ще са сблъсък между вярващите в Европейския съюз и вярващите в националните държави. Според анализа избирателите всъщност се обръщат към онези, на които имат доверие, че могат да донесат промяна в областите, които са важни за тях.

- Миграцията ще е централна тема на изборите. Според доклада вътрешни въпроси като ислямския радикализъм, корупцията, здравеопазването, икономиката и жизненият стандарт също ще са важни.

- Има разделение в нагласите на Изтока и Запада. Според доклада има по-скоро регионални съчетания от тревоги и интереси, отколкото разделителна линия между Изтока и Запада.

- Евроизборите са чисто национални. Напротив, според доклада тазгодишният вот може да представлява първите истински транснационални избори за Европарламент.

Вместо да гравитират към крайностите, европейските гласоподаватели са по-скоро объркани и се движат във всички посоки между дясното и лявото и между популистите и утвърдените партии, коментира Ленард. В тази изменчива обстановка има реална възможност за утвърдените партии да възстановят връзката с избирателите си, ако успеят да се представят като смели реформатори, готови да провеждат политика, която ще промени за добро живота на гражданите, смята анализаторът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във