Банкеръ Daily

Свят

Пет партии ще съставят новото чешко правителство

Опозиционните коалиции отказваха да работят с Бабиш, тъй като считат, че работата му като политик е в конфликт на интереси с изградената преди това от него бизнес империя.

Пет чешки партии подписаха в понеделник споразумение за създаването на коалиция и съставяне на ново дясноцентристко правителство след победата си на изборите миналия месец.

Коалицията ще се формира от "Граждански демократи", двете партии в християндемократите, ТОР 09, "Пирати, кметове и независими" (STAN). Новото правителство, начело на което ще е Петър Фиала, ще има 108 депутати.

Това е голяма стъпка към смяна на досегашното правителство на премиера Андрей Бабиш.

Петте политически формации обещаха съкращаване на бюджетния дефицит, който от миналата година расте спираловидно на фона на коронавирусната пандемия и на повишаването на пенсиите и заплатите.

Президентът Милош Земан е в болница, но се очаква скоро да даде мандат на Фиала. Той бе хоспитализиран на 10 октомври, ден след изборите, и в интервю за чешка медия каза от болницата, че се чувства достатъчно добре, за да изкара целия си мандат.

Партията на чешкия премиер и милиардер Андрей Бабиш загуби изборите през октомври. Опозиционните коалиции отказваха да работят с Бабиш, тъй като считат, че работата му като политик е в конфликт на интереси с изградената преди това от него бизнес империя. Бабиш се сблъсква и с много критики заради несправянето с пандемичната обстановка, както и заради това, че пренася собствените си бизнес интереси в политиката. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във