Банкеръ Daily

Свят

Песков: Путин и Тръмп имат невероятно близки подходи

Руският държавен глава Владимир Путин и новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп имат близки политически подходи. Това заяви в четвъртък пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

Той сравни словото на Путин през октомври пред участниците в Международния дискусионен клуб "Валдай" с последното изявление на новоизбрания американски лидер.

"Тръмп каза, че най-важни за него са интересите на САЩ и че ще е готов да гради отношения с всяка страна, напомни Песков.

"Путин каза същото, но, естествено, той говореше за националните приоритети на Русия. Невероятно е доколко са близки двамата в концептуалните си подходи към външната политика. Поне така изглежда. И това е добра основа за оптимизъм в смисъл, че ще започнат поне да изриват тия "авгиеви обори" в двустранните отношения", добави Песков.

Същевременно руско-американските отношения "едва ли бързо" ще стигнат сравнително високо ниво, смята говорителят на Путин. "Отношенията на взаимно доверие се формират години наред. Невъзможно е просто ей така да обявим, че е настъпила атмосфера на взаимно доверие, особено след поредицата от травми, нанесени на тези отношения през последните години", каза той.

Песков каза още, че руски експерти са били в контакт с хора и от двата щаба - на Тръмп и на Клинтън. Той добави, че подобни контакти са "съвсем естествени, съвсем нормални".

Говорителката на Тръмп - Хоуп Хикс, отрече да е имало такива контакти.

Песков говори в Ню Йорк, където пристигна за откриването на световното първенство по шах, уточнява ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във