Банкеръ Daily

Свят

Песков нарече погрешно изявлението на помощника на президента на САЩ Съливан за газа

Русия категорично не е съгласна с изявленията на помощника на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан по газовата тема. Това заяви в петък пред журналисти прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.

"Ние категорично не сме съгласни с това, тук с господин Съливан ние не може да се съгласим. Нещо повече, ние се убедени, че това е погрешна оценка", е казал Песков.

По-рано Джейк Съливан в коментар за БиБиСи твърди, че Русия ще направи грешка, ако реши да се  възползва от сегашната ситуация на европейския пазар на природен газ и да упражни политически натиск.

"Първо, самите европейци - и на държавно ниво, и компании потребители, публично признават, че Русия изцяло изпълнява поетите задължения", е отбелязал Песков. Той подчертава, че за никого не е тайна, и това неведнъж се е  заявявало, в това число и на най-високо равнище, че Русия е заинтересована и е готова да обсъжда темата за сключване на нови дългосрочни договори, "които могат да са безалтернативен „амортисьор“ срещу такива колебания на пазарите", които се наблюдават днес.

По думите на прессекретаря на президента на Руската федерация, именно САЩ постоянно заплашват със санкции изключително търговски енергийни проекти, които могат потенциално да допринесат за стабилизацията на енергийните пазари в Европа. "В дадения случай Съединените щати директно са използвали енергийната тема като инструмент за политически и търговски шантаж. Ние никога не сме правили това. Русия беше, е и ще бъде отговорна страна, която е ангажирана със своите задължения и която е готова да отговори на растящото потребление на нашите европейски партньори на енергоресурси. В дадения случай и с природния газ", отбелязва Песков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във