Банкеръ Daily

Зоран Заев:

Перспективите на договорите с България и Гърция ни доведоха до членство в НАТО и преговори с ЕС

Перспективите на договорите с България и Гърция ни доведоха до членство в НАТО и преговори с ЕС, заяви лидерът на СДСМ Зоран Заев, който на днешния ден преди три години като премиер подписа с българския министър-председател Бойко Борисов Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, съобщават македонските медии.

"Изразихме политическа воля за напредък, за решаване на откритите въпроси и направихме историческа крачка напред. Създадохме модел, с който поставихме споделеното минало като основа за по-добро бъдеще и по-добър живот на нашите граждани. Перспективите на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, а по-късно и Договора от Преспа с Гърция ни доведоха до членство в НАТО и до започналия процес на преговори за членство в ЕС, както и до съпредседателство на Берлинския процес тази година, с което за първи път страна, която не е член на ЕС, заема лидерска позиция в тази регионална програма на ЕС за Западните Балкани", каза Заев.

Чрез този договор страните се определиха да предотвратяват злонамарената пропаганда, да се борят заедно против езика на омразата и да поразят национализма, напомня Заев.

Лидерът на СДСМ допълва, че Договорът задължава правителствата на двете страни да бъдат безрезервно посветени на развитието и напредъка на отношенията между двете страни. "Успехът, постигнат с тази стъпка, стана вдъхновение и модел за сътрудничество в региона и по-широко, а македонският народ и всички граждани на Северна Македония потвърдиха най-близките си съюзници по европейския път и пътя на прогреса към по-добро бъдеще", каза Заев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във