Банкеръ Daily

Свят

Пентагонът смъкнал цената на изтребителите Ф-35

Пентагонът обяви финансовите параметри на споразумението си с корпорацията "Локхийд Мартин", според което разходите за планираните за покупка до 2022 г. изтребители Ф-35 е свалена с 12,5 процента, предаде Ройтерс.

Отстъпката може да насърчи други страни да поискат да купуват продукцията на самолетостроителната компания, отбеляза агенцията.

От ръководството на "Локхийд Мартин" казаха, че всяка държава, която има на въоръжение Ф-16, предшественика на Ф-35, е потенциален клиент. Моделът Ф-35А - най-разпространената версия на изтребителя - ще струва 82,4 милиона долара през 2020 г., 79,17 млн. през 2021 г. и 77,9 млн. през 2022 г., съобщи министерството на отбраната на САЩ.

Тригодишното споразумение за покупката на 478 изтребителя Ф-35 за американските въоръжени сили ще бъде на стойност 34 милиарда долара.

През юни т.г. Пентагонът обяви, че цената на един Ф-35А е спаднала с 8,8 процента до 81,35 млн. долара за бюджетната 2020 г., като заради цената на двигателя, производство на "Прат енд Уитни", има разлика от един милион в цената. Предишната цена, договорена на годишна база, беше 89,2 млн. долара за един Ф-35A, предаде Ройтерс.

Агенцията допълни, че Ф-35 се произвежда в три конфигурации: модел "А" за ВВС на САЩ и техните съюзници, модел "Бе" с излитане от къса писта и вертикално кацане и модел "Це" за самолетоносачи на САЩ.

Според ТАСС многоцелевият изтребител Ф-35, снабден с технологията "стелт" и способен да носи ядрено оръжие, е разработван съвместно с Австралия, Великобритания, Дания, Италия, Канада, Норвегия, Холандия и Турция. Израел и Япония също купуват тези изтребители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във