Банкеръ Daily

Свят

Пентагонът: Русия да обяви намеренията си към Украйна

Говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Съединените щати не разбират напълно намеренията на Русия чрез струпването на войници по границата с Украйна. Пентагонът настоява Москва да обясни какви са целите й, заяви говорителят на институцията Джон Кърби.

"Русия трябва да бъде по-ясна относно намеренията си и да обясни какво правят военните подразделения на границата," каза той. 

„Видяхме, че те струпват своите сили в югоизточна посока, включително в Крим“, каза Кърби и добави:  "За нас е трудно да говорим за техните намерения в момента, затова сме толкова притеснени и продължаваме да следим процеса", добави той.

Говорител на Пентагона отказа да отговори на въпрос дали Вашингтон вярва, че руските войски могат да бъдат разположени в Източна Украйна. "Опитвам се да избягва да говоря за конкретни операции там, особено за тези на военните на друга държава", каза той.

В понеделник говорителят на Държавния департамент заяви, че Вашингтон е отворен да се ангажира с Москва по отношение на ситуацията в Източна Украйна. В същото време, според него, САЩ считат за достоверни докладите за движението на руските войски по границата с Украйна, както и в Крим. Говорителят на външнополитическия отдел на САЩ също призова Русия "да се въздържа от действия, които могат да доведат до ескалация на ситуацията".

Ситуацията в източната част на Украйна

Във връзка с изявленията на украинските военни за натрупването на руски сили по границата с Украйна, представители на западните страни през последните дни многократно изразиха загриженост. 

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков обясни, че това не бива да притеснява други държави, тъй като по никакъв начин не ги заплашва. Той също така подчерта, че случващото се в Донбас е вътрешен украински конфликт, в който руските войски никога не са участвали.

Ситуацията в Донбас се усложни в края на февруари. Оттогава там почти всеки ден се регистрираха престрелки, дори се стигна до използване на миномети и гранатомети.

Москва и Киев се обвиняват взаимно за влошаването на ситуацията. На 30 март руският президент Владимир Путин проведе видеоконферентен разговор с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел. Той изрази загриженост от ескалацията на напрежението в Украйна и по-конкретно ситуацията в Донбас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във