Банкеръ Daily

Свят

Пентагонът разполага в Полша 1000 американски войници

Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак съобщи, че най-малко 1000 американски военни и командна структура за източния фланг на НАТО ще бъдат разположени в Полша, съобщава АФП.

"Скоро ще подпишем с американците окончателното споразумение за трайното присъствие на американската армия. Броят на разполаганите в Полша войници вече е бил вписан в декларации, които президентите на двете страни са подписали във Вашингтон през юли миналата година", обяви Блашчак.

В началото на седмицата шефът на Пентагона Марк Еспър обяви изтегляне на около 12 000 американски войници от Германия. Еспър заяви, че около 6400 от тях ще бъдат върнати в САЩ, а другите 5600 ще бъдат предислоцирани в други натовски държави, в това число около 2000 в Белгия и Италия.
Новата американска командна структура в Полша ще е най-големият команден център на сухопътни войски в региона, заяви Блашчак в Туитър.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е уверен, че Русия не представлява никаква заплаха за европейските страни и затова, колкото по-малко американски войници има на континента, толкова по-спокойно ще бъде в него, съобщи  ТАСС.

„Никога не сме крили нашата позиция, че колкото по-малко американски войници са на европейския континент, толкова по-спокойно ще е в Европа, тя е добре известна, особено след като след края на блоковата конфронтация по време на Студената война няма очевидни реални опасности и заплахи, а могат да бъдат измисляни всякакви ефимернизаплахи“, каза Песков. 

Американският президент Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че не разбира защо САЩ трябва да защитават Германия от Русия. 

"Германия плаща на Русия милиарди долари на година за енергия, ние се предполага, че трябва да защитаваме Германия от Русия. Какво е това? Също Германия не изпълнява задълженията си да внася своите 2% за НАТО. Ние следователно изтегляме някои войници от Германия", написа той в "Туитър".

Facebook logo
Бъдете с нас и във