Банкеръ Daily

Свят

Пентагонът представя в понеделник план за изтегляне на американските военни от Германия

Марк Еспър

Американският министър на отбраната Марк Еспър ще представи в понеделник на президента Доналд Тръмп серия от опции за изтегляне на част от американските сили, дислоцирани в Германия, за да бъдат те предислоцирани към други източноевропейски страни, предаде Франс прес.

Двамата вече са разговаряли в сряда за американското присъствие в Европа, поясни говорителят на Пентагона Джонатан Хофман.

Според двама висши представители на Пентагона планът предвижда разположените постоянно в Германия американски военни да бъдат съкратени до 25 000 души, което ще е намаление с 9500 души. Някои ще бъдат върнати в САЩ, а други ще бъдат изпратени в други страни на бившия съветски блок с намерение да се изпрати ясно послание на руския президент Владимир Путин, чиито военни амбиции бяха неотдавна илюстрирани от анексията на Крим през 2014 г., поясняват представителите, пожелали да запазят анонимност. Те не казаха в кои страни биха могли да бъдат пратени американските сили.

Двамата уточниха, че това е част от опциите, които ще бъдат представени на Тръмп в понеделник. Но самият американски президент заяви в сряда, че Полша ще бъде една от тези други места в Европа. Той каза това на среща с полския си колега Анджей Дуда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във