Банкеръ Daily

Свят

Пентагонът отпуска 1 млрд. долара за оградата с Мексико

Министерството на отбраната на САЩ отпуска 1 милиард долара за проектиране и построяване на ограда с дължина 91 км и височина 5,5 м, пътища и осветление по границата между САЩ и Мексико, съобщи Ройтерс.

Пентагонът съобщи, че пренасочва тази сума в подкрепа на министерството за вътрешна сигурност и на граничните служби. Проектът ще бъде изпълнен от инженерни войски в районите на градовете Юма (щата Аризона) и Ел Пасо (щата Тексас).

"Разрешихме на командира на инженерния корпус на армията на САЩ да започне планирането и изпълнението до 1 млрд. долара в подкрепа на Министерството на вътрешната сигурност,  митниците и граничния патрул", се казва в изявление на Пентагона.

Целта на тази мярка е да бъдат блокирани коридори за контрабанда на наркотици, добави ведомството.

През февруари президентът Доналд Тръмп обяви национална извънредна ситуация, насочвайки милиарди долари към изграждането на стена по границата с Мексико. Тогава президентът пренасочи средства за борба с наркотиците за частично финансиране към изграждането на тази стена.

В писмо до конгреса от Пентагона посочват, че траншът от 1 млрд. е първият. В същото време конгресмени - демократи започнаха инициатива срещу намерението на Тръмп да строи стена по границата с Мексико.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във