Банкеръ Daily

Свят

Пентагонът: НАТО няма да дава изтребители на Украйна

Говорителят на Пентагона Джон Кърби

Вашингтон отхвърли предложението на Полша да предостави изтребители "МиГ-29" на Украйна, като ги изпрати в германската военновъздушна база "Рамщайн" и ги остави в разпореждане на САЩ, предаде ДПА. Пентагонът окачестви плановете за предоставяне на изтребители на Украйна като ход с "висок риск", който не би променил съществено ефективността на украинските военновъздушни сили, но би могъл да предизвика "съществена" руска реакция и да засили перспективата от военна ескалация с НАТО, допълва Асошиейтед прес.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви в сряда, че министърът на отбраната Лойд Остин е разговарял по-рано през деня с полския си колега и го е запознал с позицията на САЩ. Кърби каза, че Лойд Остин е благодарил на Полша за желанието й да помогне на Украйна.

Трябва да бъдем внимателни с решенията, които вземаме, така че те да не влошават потенциала от ескалация, каза Кърби на пресконференция. По думите му това няма да бъде добре нито за НАТО, нито за САЩ, нито за украинския народ. Кърби каза, че САЩ проучват други възможности, които биха подпомогнали военните нужди на Украйна, като системи за противовъздушна отбрана и противотанкови оръжия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във