Банкеръ Weekly

Свят

Пенс успокои наплашени съюзници

С грузинския премиер Гиорги Квирикашвили (вдясно).

Насред невиждания хаос, разтресъл Белия дом, кризата в отношенията с Русия и подготовката за санкции срещу Китай американската администрация реши да внесе успокоение сред най-разтревожените от нестабилността приятели на Съединените щати. Вицепрезидентът Майк Пенс извърши тур по източния фланг на НАТО, където увери съюзническите лидери, че Вашингтон не ги е забравил и все още стои зад гърба им.

Обиколката започна от Естония, премина през Грузия и завърши в Черна гора. Там Пенс присъства на среща на върха на държавите от Адриатическата харта. В естонската столица Талин, където се срещна и с лидерите на Литва и Латвия, той осъди дестабилизиращите действия на Русия по отношение на Украйна. Както отбеляза "Вашингтон пост", страната неслучайно бе избрана за първа спирка от обиколката му, тъй като е една от малкото в алианса, заедно с Великобритания и Гърция, която харчи повече от 2 на сто от бюджета си за военни разходи - нещо, за което настоява Доналд Тръмп.

Пенс увери балтийските съюзници, че Съединените щати са верни на принципа на член 5 от договора за НАТО, задължаващ всеки участник в него да оказва незабавна военна подкрепа на останалите. Въпросът е особено чувствителен за прибалтийските републики, които се чувстват застрашени от Русия и се безпокоят от нееднозначното отношение на новата вашингтонска администрация към Москва.

Особен интерес предизвика посещението на Пенс в Грузия. Това бе първата визита на представител на новата американска администрация в кавказката държава, а фактът, че Съединените щати демонстрират подкрепата си за нея, като изпращат самия вицепрезидент, трябваше да вдъхне допълнителна увереност на управляващите в Тбилиси. Самият Пенс е смятан за по-твърд и традиционен републиканец от Доналд Тръмп и при сегашната нестабилна обстановка в Белия дом не е изключено той да наследи поста на държавния глава още преди изтичането на редовния му мандат.

В Тбилиси Пенс подкрепи териториалната цялост на Грузия, която бе накърнена след несполучливия сблъсък с Русия през 2008 г., и застана зад желанието й да стане член на НАТО - въпрос, по който европейските участници в блока далеч не са така ентусиазирани. Мнозинството от грузинците се обявяват за членство, но в обозримо бъдеще не се очертава възможност да се осъществи желанието им заради неразрешените териториални проблеми на страната им. Това не пречи на Грузия активно да сътрудничи със западните сили - визитата на Пенс съвпадна с военно учение с участието на 2800 натовски войници. Не по-малко символично бе, че той избра именно грузинската столица, за да съобщи, че Доналд Тръмп ще подпише съвсем скоро закона за засилване на санкциите срещу Русия, който бе приет от Конгреса на 25 юли.

Посещението в Тбилиси според експерти бележи завой в американско-грузинските отношения. По времето на Джордж Буш-младши Вашингтон оказваше значителна военна и икономическа помощ на Грузия, а тогавашният й президент Михаил Саакашвили беше близък с много американски политици, включително и със сенатора Джон Маккейн. При Барак Обама обаче двустранните връзки бяха изтласкани в периферията и затова грузинските управляващи посрещнаха влизането на Тръмп в Белия дом с надежди, които, изглежда, че се оправдават.

Последната спирка на американския вицепрезидент бе в Подгорица - столицата на Черна гора, която е най-новият член на НАТО. Там Пенс похвали домакините за проявената от тях "храброст" в условията на руския натиск срещу разширението на алианса и опита за преврат, за чийто вдъхновител бе сочена Москва. Бъдещето на Западните Балкани е свързано със Запада, категоричен бе американският гост.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във