Банкеръ Daily

Свят

Пенс не изключва задействането на поправка в Конституцията на САЩ за отстраняване на Тръмп

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс не изключва возможността да прибегне към 25-та поправка в Конституцията на САЩ с цел отстраняване от длъжност на действащия американски лидер републиканеца Доналд Тръмп. За това съобщава  телевизионната компания CNN.

По информация от нейни източници, в момента в екипа на Пенс се надяват, че няма да му се наложи да се позове на недееспособността на Тръмп, което е предвидено в тази поправка. Според помощниците на вицепрезидента на САЩ, заедно с едно начало на процедурата по импийчмънт това може да провокира  допълнителни рискове за сигурността на  страната.

Но заедно с това, според източниците на CNN, Пенс не изключва, че в крайна сметка, ако поведението на Тръмп като глава на вашингтонската администрация "стане все по-малко предсказуемо", ще му се наложи да  прибегне и до поправката, която предвижда той да поеме изпълнението на функциите на шеф на Белия дом.

Съгласно 25-та поправка, вицепрезидентът заема поста държавен глава в случай на дългосрочно прекратяване на  пълномощията на  президента, по причина на неговата недееспособност. Освен това, поправката определя реда на установяване на временната недееспособност на американския лидер, при който вицепрезидентът поема функциите на шеф Белия дом.

Няколко законодатели демократи поискаха отстраняването на Тръмп от власт, позовавайки се на тази поправка. Няколко републиканци също изказаха такова мнение.

Вестник The New York Times съобщи в петък, че Пенс не подкрепя призивите за отстраняване на Тръмп от власт, основавайки се на 25-та поправка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във