Банкеръ Daily

Свят

Пендаровски за македонските евреи: Прощаваме, но не забравяме

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски посади днес дърво в градината на президентската резиденция в памет на 7144 македонски евреи, депортирани в концлагера Треблинка през март 1943 г., предаде агенция МИА.

От негово име и в сътрудничество с посолството на Израел бе посадено дърво и в гората Аминадав в Ерусалим, съобщи пресслужбата на президента.

Пендаровски подчерта, че посадените дървета са израз на почит към малката, но изключително важна еврейска общност в Република Северна Македония, която присъства в страната от векове.

"Нашето желание, като държава и като хора, е еврейската общност да израсне отново като плодоносно дърво, корените й да бъдат напоени със спомени, а клоните да родят надежда за бъдещето", каза Пендаровски на церемонията.

Над 6 милиона евреи са избити през Втората световна война, а само в лагера Треблинка за около година са убити 900 000 жени, мъже и деца, включително 7144 евреи от Скопие, Битоля и Щип, представляващи около 98 процента от македонската еврейска общност, припомня МИА.

Пендаровски каза, че Холокостът е логична последица от моралния вакуум, в който всичко е било позволено, включително обезценяването на човешкия живот и човешкото достойнство. Той подчерта, че това абсолютно зло трябва да бъде осъдено завинаги и да не се позволява истината за Холокоста да бъде омаловажена и забравена.

"Наш дълг е да помним, за да не се случва това отново", заяви Пендаровски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във