Банкеръ Daily

Свят

Пендаровски: Щом ЕС не ни ще, засилваме сътрудничеството със САЩ

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски смята, че страната му трябва да засили партньорството си със САЩ, основаващо се на декларацията от 2008 г., след като ЕС не успя за отвори вратите си за нея, съобщава сайтът "Сакам да кажам". 

Декларацията бе подписана на 7 май 2008 г. след гръцкото вето върху приемането на Македония в НАТО. С нея САЩ гарантираха сигурността на Македония без това да бъде замяна за членството в алианса.

"Какво, ако спорът с България продължи с години? Може би не 25, както с Гърция, но ние не може да седим със скръстени ръце и да чакаме добри вести от Брюксел. В условия, когато разширяването на ЕС де факто е замразено, имаме две опции - да доведем Европа у нас, и второ, според мене трябва да започнем да връщаме към живота договора за стратегическо партньорство със САЩ от 2008 г. В договора с Вашингтон има поне четири-пет области, в които може да влезем директно в сътрудничество със САЩ. За това най-вероятно скоро ще имаме срещи на ниво държавно ръководство. Това не означава отказ от европейските интеграции, напротив. Но ако спорът с България продължи, трябва да търсим алтернативи", каза Пендаровски на панел дискусия "Трийсет години независимост и евроатлантическите перспективи на Република Северна Македония".

Президентът каза, че историческите теми не би трябвало да бъдат критерий за приемане в ЕС. 

"Не е европейски критерий дали през хиляда осемстотин и някоя година този и този били българин или македонец. Ние като политици от 21-ви век не можем да разговаряме за исторически теми и не може разговорите за историята да бъдат критерий за приемане в ЕС, който е създаден през 1957 г. Ние може да разговаряме за цар Самуил отпреди десет века, но това не може да бъде критерий за приемане в ЕС.

Ключовият проблем на ЕС е взимането на решения с консенсус. Без това да се промени, съюзът не може да бъде ключов геополитически играч. Това води до нарастване на евроскептицизма в региона на Западните Балкани и в Република Северна Македония, но и в самия ЕС", каза Пендаровски.

Ще отидем в ЕС като македонци, които говорят македонски език, заяви вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров за македонската телевизия Сител след вчерашното решение на външните министри на ЕС в Люксембург. Ако цената за приемане в ЕС е обезличаване, такъв ЕС не ни трябва, заяви той.

От института за европейска политика казват, че решението е било очаквано и не гледат с оптимизъм на идния период.

Според Димитров след това се поставя ключовият въпрос може ли страните на Балканите да вярват на ЕС.

Шанс за започване на преговори с ЕС през юни има, но са сведени до теория, според външния министър Буяр Османи, който не губи надежда за обрат и позитивно решение през следващите дни, предава още Сител.

Според него има теоретична възможност за позитивно решение и той отбелязва, че единствено президентът на България има пълен политически мандат в момента. Това е възможност ветото да се оттегли, тоест решение да се вземе на самата среща на високо равнище на европейските лидери, каза Османи.

В София разменихме идеи по всички отворени въпроси, но все още нямаме сигнали приемливо ли е нещо от тях, каза Османи. Въпросите за македонската идентичност са обхванати в португалското предложение, за което продължаваме да смятаме, че е добра основа за решение, подчерта Османи.

Премиерът Зоран Заев се срещна вчера с посланиците на страните от Вишеградската четворка, допълва телевизията. Полша, Унгария, Словакия и Чехия изразиха надежда, че португалското предложение ще бъде достатъчно за постигането на договор и за начало на преговорите с ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във