Банкеръ Daily

Свят

Пендаровски призова да се даде шанс на Северна Македония

Ние не се надяваме на сигнал, а очакваме решение. Ние изпълнихме всичко, което се искаше от нас, дори променихме името си след историческото споразумение от Преспа. Нито една кандидатка не е правила това преди, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за австрийския "Пресе", предаде МИА.

След като ЕС казва, че присъединителният процес се базира на резултати, ние не очакваме нищо по-малко от това, което сме постигнали. Моето послание е: Дайте ни шанс и ни позволете да ви покажем, че сме подготвени, заявил Пендаровски.

По отношение на забележките на Франция, че Северна Македония и Албания трябва да положат повече усилия в борбата срещу корупцията и престъпността, Пендаровски обърна внимание на Специалната прокуратура и повдигнатите обвинения срещу високопоставени политици, включително бившия премиер Никола Груевски.

Европейският съюз рискува да загуби влиянието си в Западните Балкани, ако не успее да изпрати ясен сигнал за начало на присъединителни преговори със Северна Македония и Албания, заяви междувремнно еврокомисарят по политика на добросъседство и разширяване Йоханес Хан пред австрийската агенция АПА.

Ако ние не изпратим ясен сигнал днес или до Европейския съвет в четвъртък с оглед на предишните две отлагания, то ние не трябва да се чудим защо нашето влияние на Балканите е намаляло, заяви Хан и изрази надежда, че разумът ще надделее по въпроса.

Според Хан загубата на влияние на Балканите не може да бъде в интерес на Европейския съюз, тъй като, както се изрази, "това е дворът на Европа".

Facebook logo
Бъдете с нас и във