Банкеръ Daily

Свят

Пендаровски: Подходът на Петков е по-модерен от предишния

В предложението на българския премиер Кирил Петков за преговори (с Република Северна Македония) има два компонента. И срокът от 6 месеца, който той посочи не ме изненада, каза в интервю за македонската телевизия Телма президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Пендаровски уточни, че не е очаквал новото българско правителство, веднага след избирането му да каже "да" или "не" за начало на преговори на Република Северна Македония с ЕС, но шест месеца е прекалено дълъг срок. "А за съдържанието на предложението на Кирил Петков - за различни работни групи - го поздравих. Това е доста по-модерен подход, отколкото този на предишното правителство. Това е друг тон. Аз не казвам, а и Петков не казва, че няма да защитава българските национални интереси, но той предлага да разговаряме на по-широко поле и за реалните критерии, според които се почват преговори и се влиза в ЕС", каза Пендаровски. Той допълни, че историческата комисия е важна, "за да затворим или запълним някои петна в историята, защото и при тях, и при нас имаше комунистическа историография, но не можем да говорим само за история и от успеха на работата на тази комисия да зависи да влезе или да не влезе някой в ЕС. За това поздравявам Кирил Петков за този подход."

Пендаровски уточни, че според него шест месеца са прекалено дълъг срок за работа на работните комисии, защото през последните години от 2017 г., от подписването на двустранния договор, и особено в последната година до днес, е имало две правителствени срещи, на които е правена оценка на постигнатото. "Мисля, че няма да има изненада. За кое би имало изненада? - попита Пендаровски. За Коридор №8, за енергийна свързаност, ако искате и за изчистването на някои неясноти в учебниците? И мисля, че не за 10 дни, но за няколко седмици биха били изчистени тези въпроси, а работните групи могат и да продължат своята работа."

По повод условията на България, известни като "пет плюс едно", Пендаровски каза, че Република Северна Македония е изпратила вижданията си по тях, но от София няма официален отговор, независимо от спекулациите, че такъв отговор е изпратен: Не съм получавал нищо, нито устно, нито писмено. Де факто получавам отговора днес и вчера с последното вето на България. Ясно е, че те (в София) не харесват отговорите, които препращаме към тези няколко точки, но това са червените линии, от които не може да се отстъпи, така че през и февруари, и през март, и когато и да бъдат поставени на масата тези пет, шест точки, нашият отговор ще бъде идентичен, каза Пендаровски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във