Банкеръ Daily

Свят

Пендаровски обвини България в използване на маркетингови трикове

Македонският президент Стево Пендаровски обвини България в използването на маркетингови трикове и разпространяването на лъжливи информации в отношенията си със Скопие. Той определи писмото на българското Министерство на външните работи от 25 юни, в което се настоява Северна Македония да изпълнява „цялостно и ефективно“ Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година, като обикновен маркетингов трик.

"Става въпрос за маркетингов трик, защото това е отговор на нашето предложение за браншово сътрудничество и план за действие. Писмото пристигна в Скопие два дни след заседанието на Европейския съвет. Тези пет точки, ако бяха само те, ние щяхме да започнем преговори за членство в ЕС още миналата година. Това е опит за изопачаване на реалната ситуация. Става въпрос за грешна и лъжлива информация с определени политически цели. Предполагам, че това се прави, защото българите са в предизборна кампания", каза Пендаровски.

Президентът на Северна Македония прeпоръча на правителството в Скопие на премиера Зоран Заев да не прави усилия за разрешаване на спора с България, докато в страната не бъдат сформирани правителство и парламент.

"Докато България не направи политически кабинет и няма сформиран 4-годишен парламент, ние няма какво да търсим от София. Ние каквото и да кажем, и аз, и Зоран Заев, с това се злоупотребява в България по време на тяхната предизборна кампания с цел печелене на дивиденти", каза Пендаровски.

Надеждите за присъединяване на Северна Македония и Албания удариха на камък, след като през 2019 г. Франция и Нидерландия наложиха вето върху започването на преговорите за членство заради липсата на напредък в реформите за подобряване на демокрацията и борбата с корупцията.

В края на 2020 г. пък преговорите за присъединяване на Скопие бяха блокирани от България заради спорове около общата история, националната идентичност и езика. 

България потвърди позицията си за европейската перспектива на Северна Македония по време на редовното заседание на Съвета „Общи въпроси“ в Люксембург на 22 юни тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във