Банкеръ Daily

Свят

Пендаровски: Няма съгласие за българите в Конституцията

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че френското предложение по казуса за преговорите на страната за еврочленство е приемливо за него. Македонският президент направи изявление след проведеното заседание на Съвета за национална сигурност в Скопие. Според Пендаровски предложението на Франция е преходно и не подкопава македонската идентичност.

"Предложението се свежда до едно искане, за вписване на българите в Конституцията. Не вярвам, че това е съдбовна дилема. Моята позиция е, че решението да се приеме предложението е само за започване на преговорите. Решението да се приеме френското предложение няма да бъде исторически триумф или исторически провал. Според мен това е преходен процес. Предложението е приемливо за мен на този етап", казва държавният глава. По думите му засега няма консенсус за вписването на българите в Конституцията.

"Убеден съм, че не можехме да спечелим повече. Не твърдя, че с преговорите през последните две години не можеше да се получи нещо по-качествено, но нямаше да има съдържание, а детайли", смята той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във