Банкеръ Daily

Свят

Пекин: САЩ трябва да осъзнаят, че животът на палестинците също е важен

Говорителката на китайското Външно министерство Хуа Чунин.

Китай прави сериозни усилия, в качеството си на ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН за месец май, да посредничи и организира две извънредни заседания, посветени на ескалиращият конфликт между Израел и Палестина. Но в крайна сметка съветът не излезе с единна позиция по въпроса, заради ветото на САЩ. В тази връзка говорителката на китайското Външно министерство Хуа Чунин заяви на днешната си пресконференция, че Вашингтон отново застават срещу международната общност.

„САЩ многократно твърдяха, че са изключително загрижени за правата на мюсюлманите, а сега, когато израелско-палестинският конфликт ескалира, те игнорират страданията на палестинците и дори блокираха декларация на Съвета за сигурност. В същото време обаче те, заедно с Германия и Великобритания, се опитват да поставят на обсъждане въпроса за Синдзян, като си служат за това с лъжи и предразсъдъци. Каква е тяхната цел? Вашингтон трябва да осъзнае, че животът на палестинските мюсюлмани също е важен", каза говорителката, цитирана от Радио "Китай".

Китай настоява Съветът за сигурност да изпълнява своите отговорности за поддържане на световния мир, да предприеме действия по израелско-палестинския конфликт възможно най-скоро, да потвърди подкрепата си към проекта за две държави и да работи за възстановяването на стабилността в Близкия изток, заяви още Хуа Чунин.

Израел продължава да нанася въздушни удари и да обстрелва с артилерия ивицата Газа, предаде Франс прес.

През нощта израелската армия засили ударите срещу подземните тунели, които дават възможност на бойците и командирите на ислямисткото движение Хамас да се движат из Газа далече от израелските камери и дори да влизат на територията на Израел, например за да вземат заложници, посочиха израелските военни.

Масираният танков обстрел накара стотици жители на палестинския анклав да напуснат домовете си. "Бомбардировките бяха абсолютно безумни, като във видеоигра. Беше истински филм на ужасите", каза пред АФП 16-годишният Мухамад Наджиб, според когото мир с Израел "никога не може да има".

Израелската армия съобщи, че през нощта е поразила общо 150 набелязани цели.

Хамас, от своя страна, продължи ракетния обстрел срещу градовете в Южен Израел Сдерот, Ашкелон и Бер Шева, в пустинята Негев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във