Банкеръ Daily

Свят

Пекин: САЩ си играят с огъня по тайванския въпрос

Съединените щати и техните съюзници биха предприели „действия“, ако Китай използва сила, за да промени статута на Тайван, коментира Антъни Блинкен.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви в интервю, че САЩ са поели ангажимент за способностите на Тайван да се самоотбранява. „Някои страни гледат на използването на сила като заплаха за мира и сигурността“, каза той. Но именно Антъни Блинкън заяви на срещата на високо ниво между Китай и САЩ в края на миналия месец , че САЩ ще продължат да следват принципа за „един Китай“. В интервюто той си противоречи и поведението му не приляга на първи дипломат, се казва в анализ на Радио Китай. 

"Съединените щати и техните съюзници биха предприели „действия“, ако Китай използва сила, за да промени статута на Тайван", каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в сряда (10 ноември).

Блинкен беше попитан на форум, организиран от „Ню Йорк Таймс“, дали Съединените щати ще се намесят, за да защитят Тайван в случай на нападение от Китай. Той повтори американската позиция, че ролята на Вашингтон е да гарантира, че островът разполага със средствата да се защитава, както се изисква от законодателството на САЩ.

Коментарът на Блинкен дойде преди планираната виртуална среща между Байдън и китайския лидер Си Дзинпин. Източник, информиран по темата, съобщи, че ще се проведе най-скоро следващата седмица.

Според китайските власти в последно време напрежението в Тайванския проток ескалира, "като причина за това са многократните опити на тайванските власти да разрушат рамката на принципа за „един Китай“ и да разширят пространството за сепаратистки дейности. Друга причина е подкрепата, която получават от американските политици".

"Китай ще отстоява принципа за „един Китай“ и Консенсуса от 1992 г., ще се противопостави на всяка намеса от чужда сила. Това е ясната и решителна позиция на Китай за поддържането на суверенитета, сигурността и интересите на развитието на страната. Опитите на американските политици да попречат на китайското развитие, използвайки Тайван, няма да успеят", се казва в официалната позиция на Пекин.

"Съветваме САЩ да не омаловажат решимостта, волята и способностите на Китай за защитата на суверенитета и териториалната му цялост. Всяко провокативно поведение, насочено срещу принципа за „един Китай“, и опитите да се попречи на обединението му са обречени на провал", се казва още в документа".

Председателят на влиятелната комисия по разузнаването в Камарата на представителите на САЩ Адам Шиф  призова администрацията на Байдън миналата седмица да бъде по-малко двусмислена за това, което той нарече задължение на САЩ да защитават Тайван от китайска атака.

Facebook logo
Бъдете с нас и във