Банкеръ Daily

Свят

Пекин: САЩ се нуждаят от дипломат, а не от машина за интриги като Помпео

След встъпването си в длъжност американският държавен секретар Майк Помпео непрекъснато разпространява неверни информации срещу Китай, където и да отиде на посещение. За ползите от изграждането на инициативата „Един пояс, един път", за сигурността на китайското телекомуникационно оборудване и ситуацията в Синдзян-уйгурския автономен район. Това се казва в анализ на China Radio International. 

В анализа се казва, че Помпео твърди, че изграждането на инициативата „Един пояс, един път" вреди на суверенитета на страните. Фактите обаче са, че на 2-ия форум на върха за международно сътрудничество по „Един пояс, един път" участваха 6000 представители от 150 държави, 92 международни организации, сред тях около 50 са от САЩ. Освен това Помпео непрекъснато предупреждава съюзниците на САЩ, че използването на китайски технологии представлява риск за изтичане на държавни тайни. Разбира се той удобно не споменава неубедителното си поведение по време на интервю на CNBC, когато той не можа да предостави доказателства за заплахи от „Хуауей" срещу сигурността на САЩ. Заради използването на американските технологии Ангела Меркел също бе подслушвана. Майк Помпео още каза, че САЩ ще намаляват споделянето на информации със страните, които използват технологии и устройства от „Хуауей".

"Главният икономически коментатор на „Файнешъл таймс" Мартин Уолф написа, че след 11 септември САЩ търсят един силен враг, а Китай отговаря на този образ независимо от идеологията, военните способности или икономически мащаб. Като единствената супер сила в света, САЩ се нуждае от един по-професионален дипломат, а не машина, която създава фалшиви новини и интриги срещу Китай. Поведението на Майк Помпео ще доведе до изолирането на САЩ", се казва в текста.

Facebook logo
Бъдете с нас и във