Банкеръ Daily

Свят

Пекин: САЩ ни клеветят за политиката ни в Латинска Америка

Китай обяви днес за "клеветнически" критиките на американския държавен секретар Майк Помпео към политиката на Пекин в Южна Америка и заяви, че държавите от този континент скоро ще видят "кой е истинският им приятел", предаде Ройтерс.

В петък, по време на тридневната си обиколка в Чили, Парагвай и Перу, Помпео обвини Китай, че спомага за икономическия срив във Венецуела, като субсидира президента Николас Мадуро, докато южноамериканската държава потъва във все по-дълбока политическа криза.

САЩ оказват натиск върху Мадуро да се оттегли и призовават още държави да се включат в коалицията, подкрепяща опозиционния лидер Хуан Гуайдо. През последните години Южна Америка преживява политически завой надясно и повечето държави на континента подкрепиха Гуайдо.

Помпео нарече Китай лицемерен, защото призовава за ненамеса във Венецуела, докато, по думите му, личната "финансова намеса на Китай помогна за разрушаване на страната". На брифинг в Пекин говорителят на китайското външно министерство Лу Кан каза, че подобни коментари са "лъжи".

Лу посочи, че изявленията на американския държавен секретар Помпео за китайско-латиноамериканските връзки са "невъздържано клеветнически, съзнателно подстрекателски, безотговорни и неприемливи. Категорично се противопоставяме на това".

Говорителят изтъкна, че "отдавна САЩ гледат на Латинска Америка като на свой заден двор и са оказвали натиск, заплашвали са и дори са сваляли от власт политическите режими на други държави". Той добави, че тези държави скоро ще разберат кой е истинският им приятел.

Влиянието на САЩ в Латинска Америка е поставяно на все по-голямо изпитание от Китай, чиято стремително развиваща се икономика през последните две десетилетия повиши търсенето на южноамерикански суровини.

Китай вече е водещ търговски партньор на Бразилия - най-голямата икономика на континента, и най-голям световен износител на соя.

Засиленият интерес на Бразилия и други държави в региона от китайско финансиране разтревожи Вашингтон.

Изтъквайки облагите, постигнати от латиноамериканските държави благодарение на икономическото и търговското им сътрудничество със САЩ, Помпео предупреди за "хищнически" практики на кредитиране и за "пагубни или престъпни" действия, повтаряйки критиките на други официални американски представители към Китай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във