Банкеръ Daily

Свят

Пекин: САЩ да поправят грешките си и да спрат да ни вредят

Китай смята за неоснователни изявленията на американския вицепрезидент Майк Пенс относно китайската вътрешна и външна политика. Това заяви  говорителката на министерството на външните работи Хуа Чунин, съобщи Ройтерс. 

Американският вицепрезидент заяви вчера, че Китай използва различни средства, за да се намесва в политиката в САЩ преди изборите за Конгреса следващия месец. "Пекин прилага подход, обединяващ усилията на различни държавни ведомства, като използва политически, икономически и военни инструменти, както и пропаганда, за да засилва влиянието си и да извлича полза за своите интереси в САЩ", каза Пенс в реч в института "Хъдзън".

"Ние призоваваме САЩ да оправят своите грешки, да прекратят неоснователните обвинения по адрес на Китай и да спрат да вредят на интересите на Китай и на китайско-американските отношения. Пенс "бърка истината с лъжата", заяви говорителката.

Вчера бе съобщено, че доставките на суров петрол от Съединените щати към Китай "напълно са спрели". Това съобщи президентът на китайската компания China Merchants Energy Shipping (CMES). Новината дойде в разгара на търговската война между САЩ и Китай, които си размениха наказателни мита върху стотици стоки за милиарди долари в последните месец. Този конфликт бе започнат от САЩ с аргумента за огромния търговски дефицит с Китай и вече удря по започналия едва през 2016 г., но разрастващ се бизнес. Компаниите в азиатската страна, започнали едва преди 2 години да внасят суров петрол от САЩ, засега не правят нови поръчки, обяснява агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във