Банкеръ Daily

Свят

Пекин: САЩ да не пречат за възстановяването на Афганистан

Опасенията са, че икономиката на Афганистан е пред колапс.

Съединените щати не трябва повече да създават пречки за икономическото възстановяване и мира в Афганистан, заяви в сряда, 15 септември, говорителят на Външното министерство на Китай Джао Лидзиен на редовната си пресконференция, цитиран от Радио Китай.

На 13 септември говорителят на талибаните Сухаил Шахин каза, че САЩ трябва да размразят активите на Афганистан, тъй като те принадлежат на афганистанския народ. Сегашната  икономическа ситуация е много тежка и ходът на САЩ е насочен към афганистанския народ. Временното правителство ще предприеме всички възможни правни мерки, за да призове САЩ да размразят държавните активи.

"Шахин е прав. Тези активи принадлежат на Афганистан и трябва да бъдат използвани за афганистанския народ. Съединените щати не трябва да ги замразяват необосновано. Вашингтон трябва да приеме законните и разумни искания на Афганистан, да се откаже от санкциите и да спре да създава пречки за възстановяването на икономиката, поминъка на хората и мирния процес на страната“, заяви говорителят. 

Опасенията са, че икономиката на Афганистан е пред колапс. След резкия скок цените в Афганистан се стабилизираха, а на петрола дори започнаха да спадат. Въпреки това безработицата остава висока, а животът за много афганистанци е труден. Хората се надяват, че временното правителство, обявено от талибаните, ще се съсредоточи върху икономическото развитие на страната.

Според данни на Световната банка безработицата в Афганистан държи нива над 11 процента през последното десетилетие, а повече от 47 на сто от населението на страната живее под прага на бедността.

Хуманитарната обстановка е катастрофална, предупреждава Антеа Уеб от Световната програма по прехраната на ООН. По думите ѝ, 90% от афганистанците нямат достатъчно храна.

„Недостигът на храна е най-големият проблем за хората. А с настъпването на зимата положението ще става още по-тежко. До началото на ноември трябва да осигуряваме изхранването на 9 милиона афганистанци месечно. Отправяме молба за помощ по целия свят, защото запасите ще ни стигнат най-много до октомври", посочва тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във