Банкеръ Daily

Свят

Пекин отхвърли призива на ООН за ново разследване на коронавируса

Китай отхвърли днес призива на Световната здравна организация за ново разследване на неговата територия на произхода на коронавируса, предаде Франс прес.

"Ние сме против политизирането на търсенето на произхода (...) и отхвърлянето на съвместния доклад" на Китай и СЗО, публикуван след визитата на международни експерти през януари в Ухан, заяви заместник-министърът на външните работи Ма Чжаосю. "Ние подкрепяме разследване, базирано на науката", добави той.

САЩ разрешиха вчера да се поставя трета доза ваксина срещу КОВИД-19 на Пфайзер/Бионтех или Модерна на хора с отслабена имунна система, предадоха световните агенции.

"Страната навлезе в нова вълна от пандемията на КОВИД-19 и Американската агенция за контрол на храните и лекарствата /Еф Ди Ей/ напълно осъзнава факта, че хората с отслабена имунна система са особено изложени на риск от тежко заболяване", обясни Джанет Удкок, и. д. директор на Еф Ди Ей, цитирана от Франс прес.

"Останалите лица със завършен ваксинационен цикъл са надлежно защитени и за момента нямат нужда от допълнителна доза антиковидна ваксина", добави тя.

Става дума за хора, чиято имунна система е отслабена например заради присаждане на орган или заболяване като СПИН или рак, както и във връзка с приемани медикаменти. При тези хора имунният отговор, отключен от поставянето на ваксина, е по-слаб, отколкото при здравите, съответно и не толкова ефикасен, пояснява агенцията.

Според здравните власти на САЩ хората с отслабена имунна система са под 3 на сто от пълнолетното население на страната.

Според вътрешен документ на Центровете за превенция и контрол на заболяванията - основната федерална здравна агенция, близо един милион души в страната са успели да получат трета доза ваксина, без това да им бъде разрешено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във