Банкеръ Daily

Свят

Пекин обвини ЕП, че сериозно нарушава принципа за единен Китай

Китай обвини Европейския парламент, че  сериозно нарушава принципа за единен Китай. 

На 1 септември говорителят на мисията на Китай в ЕС заяви, че остро осъжда одобрения от комисията по външни работи на Европейския парламент доклад за „политически отношения и сътрудничество с Тайван“. Докладът сериозно нарушава принципа за единен Китай, посочи той, цитиран от Радио Китай.

Говорителят на мисията заяви също, че докладът е изготвен, пренебрегвайки протеста на Китай срещу установяването на политически отношения между ЕС и Тайван. Въпреки това от комисията заявиха, че ще бъдат установени отношения на по-високо ниво с Тайван.

"Това е далеч извън рамките за неофициално икономическо и търговско сътрудничество и културния обмен с Тайван, сериозно нарушава принципа за единен Китай и вреди на взаимното доверие и сътрудничество между двете страни", заяви говорителят.

Той посочи също, че в различните документи и изявления ЕС набляга на спазването на принципа за единен Китай. „Като важен орган на ЕС Европейският парламент трябва да спазва поетите ангажименти. Призоваваме евродепутатите да осъзнаят чувствителността на тайванския въпрос и незабавно да спрат с погрешните си действия“, подчерта говорителят.

Конфликтът между китайските власти и евродепутатите има дълга история. През май  ЕП се противопостави на китайските санкции срещу законодатели на ЕС и обяви, че няма да разгледа никакви преговори за ратифициране на споразумението между ЕС и Китай, докато те все още са в сила.

В резолюция Парламентът осъжда най-категорично "неоснованите и произволни санкции, наложени от китайските органи на няколко европейски лица и образувания, включително петима членове на ЕП". Евродепутатите заявяват, че ходът на Пекин е посегателство срещу основните свободи и призовават китайските власти да отменят тези напълно необосновани ограничителни мерки.

В резолюцията се подчертава, че всяко разглеждане от страна на Европейския парламент на Всеобхватното споразумение за инвестиции между ЕС и Китай, договорено по принцип между ЕС и Китай през декември 2020 г., както и всяко обсъждане на задължителното му ратифициране от страна на евродепутатите, са „основателно замразени“ заради китайските санкции.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във