Банкеръ Daily

Свят

Пекин: Новият закон за сигурността на Хонконг няма да наруши свободите му

Ван И

Китайският външен министър Ван И заяви днес, че новият закон за националната сигурност на Хонконг, който се обсъжда в китайския парламент, засяга тясна категория от действия и няма да се отрази на правата и свободите в полуавтономната територия, нито ще накърни интересите на чужди фирми, предаде Ройтерс.

На пресконференция в рамките на годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители Ван И заяви също, че законът трябва да бъде приложен "без никакво забавяне", съобщи Франс прес.

"Наложително е законът за националната сигурност в Хонконг и неговият механизъм за изпълнение да се приложат без никакво забавяне", посочи министърът, който оправда прибягването до този закон с антиправителствените демонстрации, разтърсили Хонконг миналата година.

"Насилствените действия и терористичните акции продължават да ескалират, а чужди сили дълбоко и незаконно се месят в делата на Хонконг", заяви Ван И.

Ван И заяви още, че и Китай, и САЩ ще спечелят от сътрудничество и биха загубили от конфронтация. Дипломатът добави, че двете страни трябва да намерят начин за мирно съвместно съществуване, предаде Ройтерс.

На годишната си пресконференция Ван отбеляза, че Китай и САЩ трябва да започнат съгласуват макрополитиките за своите икономики и за световната икономика. По думите му Съединените щати трябва да престанат да губят ценно време.

Китай остава готов да работи със САЩ в духа на сътрудничеството и взаимното уважение, каза дипломатът на пресконференция в рамките на започналата в петък годишна сесия на китайския парламент.
Китай е готов "да засили двустранното сътрудничество във формат ООН, БРИКС, Шанхайска организация за сътрудничество, както и Г-20, в подготовката за бъдещите промени (в света след пандемията)", заяви Ван, цитиран от ТАСС.

Министърът изтъкна също, че американски политици разпространяват "лъжи" и "теории на конспирацията" относно ролята на Пекин в пандемията от Ковид-19, предаде ДПА. "За голямо съжаление, докато коронавирусът продължава да върлува, политическият вирус също се разпространява в САЩ и се хваща за всякаква възможност за нападки и клевети срещу Китай", добави Ван И.

Facebook logo
Бъдете с нас и във