Банкеръ Daily

Свят

Пекин настоя САЩ да спрат с натиска върху китайските компании

Администрацията на отиващия си президент Доналд Тръмп публикува указ, с който забрани на американските инвеститори да инвестират в т.нар. „притежавани или контролирани от китайските войски компании“.

В отговор на това говорителят на китайското търговско министерство заяви, че Китай вече няколко пъти изяснява своята позиция за американския натиск върху китайските компании.

"САЩ не уважават фактите и са решили, че някои китайски предприятия са контролирани от военните. За това обаче няма доказателства и не отговоря на законите. Пекин е твърдо против този ход. САЩ няколкократно използваха като предлог националната сигурност за злоупотреба с държавна власт и оказаха натиск върху някои китайски компании, което сериозно нарушава принципите на пазарната конкуренция и правилите в международната търговия и икономика, на които американското правителство държат толкова много", посочи говорителят, цитиран от Радио Китай.

Според говорителя в основата на китайско-американското икономическо сътрудничество стои взаимната изгода. През последните години китайският капиталов пазар привлича инвеститори от цял свят, което е знак за доверието в стабилното развитие и подобряване на китайската икономика.

Китай призовава САЩ да спрат с безумния натиск върху китайските компании и да предложат справедлива и недискриминационна среда.

Междувременно 15 държави в Югоизточна Азия подписаха в неделя най-голямото в света търговско споразумение за свободна търговия. По време на виртуалната среща на върха китайският премиер Ли Къцян каза, че подписаното Регионално всеобхватно икономическо споразумение ) е победа за световната икономика, предаде ДПА.

Подписването е удар върху САЩ, които излязоха от друга подобна група по време на управлението на президента Доналд Тръмп. Така Вашингтон се оказва извън двете азиатски икономически групи, които обхващат най-бързо развиващият се икономически регион в света.

Очаква се Китай да бъде един от големите печеливши от споразумението, като би могъл да прибави 85 милиарда долара към брутния си вътрешен продукт  според оценките на американския Институт за международна икономика "Питърсън".

Facebook logo
Бъдете с нас и във