Банкеръ Daily

Свят

Пекин: Наложихме санкции на ЕС, за да се поправи

Европейският съюз беше първият, който наложи санкции в понеделник на четирима китайски служители, включително висш директор по сигурността.

Китайското Външно министерство обяви на 22 марти санкции срещу 10 лица и 4 институции от ЕС, "които сериозно са навредили на суверенитета и интересите на Китай и злонамерено разпространяват лъжи и фалшива информация", се казва в официално изявление на институцията. 

"Използвайки въпроса за човешките права в Синдзян, ЕС наложи едностранни санкции срещу китайски лица и институции. В коментар на това говорителят на Външно министерство заяви, че ЕС, пренебрегва фактите и се намесва грубо във вътрешните работи на Китай, което сериозно вреди на двустранните отношения. Китайската страна изразява сериозен протест и призовава ЕС да коригира своята грешка", пише в позицията.

В списъка на хората, с наложени санкции от Китай, са германецът Райнхард Бутикофер, който "много пъти се намесва в работите на Синдзян и Хонконг; германският учен Адриан Зенц, който разпространява лъжи за „принудителния труд“ в Синдзян и също бе осъден от част от местните компании и жителите там".

Санкции и контрасанкции

Китайските санкции дойдоха след като Съединените щати, Европейският съюз, Великобритания и Канада наложиха ограничения  на китайски служители в понеделник  заради нарушения на човешките права в Синдзян. Това е първата координирана западна акция срещу Пекин при новия президент на САЩ Джо Байдън.

Европейският съюз беше първият, който наложи санкции в понеделник на четирима китайски служители, включително висш директор по сигурността. Един от тях е наказан и с блокиране на имуществото му под юрисдикцията на ЕС. Според държавите от ЕС санкционираните държавни служители са отговорни за “сериозни нарушения на човешките права“ на представители на уйгурското малцинство.

Пекин реагира незабавно с наказателни мерки срещу ЕС, които включват европейски депутати, дипломати, институти и фондации. Едно от ограниченията срещу тях е забрана да търгуват с Китай. Западните правителства целят да накарат Пекин да понесе отговорност за масовите задържания на уйгури в северозападен Китай, където САЩ твърдят, че Китай извършва геноцид, съобщава EURACTIV.

Китай отдавна търпи критики за затварянето в концентрационни лагери на над 1 милион уйгури и представители на други мюсюлмански общности в западния район Синдзян. Пекин отрича всички обвинения и предупреди западните държави да не се намесват във  вътрешните дела на страната.

Координираните усилия изглеждаха съгласуван дипломатически натиск срещу Китай и са и основен елемент политиката на  Байдън към азиатския гигант.

Facebook logo
Бъдете с нас и във