Банкеръ Daily

Свят

Пекин към Байдън: Няма нужда от празни приказки за климата

Байдън каза във вторник, че китайският лидер Си Дзинпин е направил "голяма грешка", като не е присъствал на срещите на върха в Глазгоу и на тази на Г-20.

Справянето с климатични промени се нуждае от реални дейности, а не от празни думи, заяви говорителят на Външно министерство Уан Уънбин по повод коментара на американския президент Джо Байдън на 26-ата конференция на ООН за климата в Глазгоу, че „отсъствието на Китай е голям проблем“.

Уан Уънбин посочи, че действията на Китай за справяне с климатичните промени са реални, и посочи, че средно на ден в страната се засаждат около 12 000 хектара гори и се инсталират фотоволтаични мощности от около 90 000 киловата. В момента в страната са в процес на изграждане и няколко мащабни вятърни електроцентрали с капацитет от близо 30 милиона киловата.

„Надяваме се Вашингтон да демонстрира на практика своята отговорност и реализира конкретни мерки за намаляване на емисиите час по-скоро“, добави говорителят.

Байдън каза във вторник, че китайският лидер Си Дзинпин е направил "голяма грешка", като не е присъствал на срещите на върха в Глазгоу и на тази на Г-20, но каза, че се надява на преговори за предотвратяване на конфликти.

„Беше голяма грешка, честно казано, че Китай не се появи тук. Останалата част от света погледна към Китай и каза „Какъв принос ще имат?“, каза Байдън на пресконференция след срещата на върха за климата COP26 в Глазгоу.

На пресконференция преди да се качи на самолета Еър Форс Уан, за да се завърне във Вашингтон, Байдън изтъкна усилията за намаляване на емисиите на газ метан, за защита на горите, инвестициите в нови технологии и предвидените средства за чиста енергийна инфраструктура.

"Не мога да се сетя за други два дни, в които е било постигнато повече за климата", каза американският президент.

Той похвали останалите световни лидери за работата им на конференцията на ООН, като отбеляза, че те са дали "страхотен пример за това какъв вид амбиция е нужна" за справяне с глобалното затопляне.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във