Банкеръ Daily

Свят

Пекин и Лондон са кандидати за Транстихоокеанското партньорство

CPTPP е пазар, представляващ половин милиард души и около 13,5% от световната икономика.

Китай е готов да обсъди присъединяването си съм Всеобхватното и прогресивно споразумение за Транстихоокеанско партньорство (СРТРР), за да насърчи икономическата глобализация и регионалната икономическа интеграция, заяви говорителят на Търговското министерство Гао Фън, цитиран от Радио Китай.

В момента Пекин проучва активно възможностите за включването си в търговското споразумение, без обаче да уточнява времеви рамки.

Миналата година Пекин обяви готовността си да се присъедини към Всеобхватното и прогресивно споразумение за Транстихоокеанско партньорство, след като малко преди това подписа споразумението за Регионално всеобхватно икономическо партньорство с АСЕАН, Южна Корея, Япония, Австралия и Нова Зеландия. Част от тези страни са също участници в СРТРР.

Миналата седмица Великобритания обяви, че ще кандидатства за присъединяване към огромния блок от 11 държави. 

"Международният търговски секретар Лиз Тръс официално ще поиска Великобритания да се присъедини към CPTPP, пазар, представляващ половин милиард души и около 13,5% от световната икономика", се казва в официално съобщение.

Този ход идва, след като Великобритания напусна Европейския съюз и сложи край на повече от четиридесет години членство, след пет години на сложни търговски преговори с блока. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че новото партньорство ще донесе огромни икономически ползи за британците.

“Кандидатстването за членство показва амбицията ни да правим бизнес при най-добрите условия с нашите приятели и партньори от цял ​​свят и да бъдем ентусиазиран шампион в световната свободна търговия“, каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във