Банкеръ Daily

Свят

Пекин и Лондон планират споразумение за свободна търговия

Китай и Великобритания планират да започнат дискусии за споразумение за свободна търговия между двете страни след излизането на Лондон от Европейския съюз. Това заяви днес в Пекин новият британски първи дипломат Джереми Хънт, цитиран от Франс прес и БТА.

Хънт избра Китай за първото си посещение извън Европа, след като пое външното министерство в началото на юли, сменяйки в министерското кресло Борис Джонсън, подал оставка заради разногласия с премиера Тереза Мей по стратегията й за Брекзита. На съвместната пресконференция с китайския си колега Ван И, Хънт съобщи, че Пекин е предложил споразумение за свободна търговия с Великобритания, когато страната напусне ЕС в края на март 2019 година.

Ние обсъдихме предложението, отправено от министъра на външните работи Ван И да започнем дискусии за постигането на споразумение за свободна търговия между Великобритания и Китай след Брекзита, заяви Хънт.

В началото на годината британският премиер Тереза Мей посети Китай и обяви, че Великобритания ще се опита да договори споразумение за свободна търговия с Китай, също така незабавно трябва да бъдат предприети допълнителни мерки, за да се отвори китайският пазар за британски фирми.

Според източници на Ройтерс властите в Пекин са изразили готовност да проведат разговори за евентуална бъдеща сделка, въпреки че официалните преговори не могат да започнат преди Великобритания окончателно да напусне Европейския съюз (ЕС). Това е възможно допълнително да забави евентуалното постигане на споразумение за свободна търговия, тъй като обикновено процесът отнема няколко години.

Сред по-големите китайски инвестиции във Великобритания е атомната електроцентрала Hinkley C, построена съвместно от China General Nuclear Power Corp и британското подразделение на френската компания EDF. В същото време британски фирми като Rolls Royce успяха да спечелят големи сделки в Китай за доставка на части като самолетни двигатели и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във