Банкеръ Daily

Свят

Пекин: Хонконг е в най-тежка криза от връщането си от Великобритания досега

Хонконг се сблъсква с "най-тежката си кризисна ситуация" след връщането му от Великобритания на Китай през 1997 г., а централното правителство обмисля какви мерки да предприеме по-нататък. Това заяви днес в град Шънджън ръководителят на бюрото към Държавния съвет на Китай по въпросите на Хонконг и Макао Джан Сяомин, цитиран от Асошиейтед прес.

В събитието, на което говори Джан, преминало при закрит режим за пресата и продължило два часа, участваха 500 представители на политическия и бизнес елит на Хонконг, предаде ТАСС, като се позова на вестник "Саут Чайна морнинг пост".

"Тези протести стават все по-насилствени и имат "все по-широко въздействие върху обществото", каза Джан. "Може да се каже, че Хонконг се намира в най-тежката ситуация, откакто беше върнат", добави той.

След като китайските представители споменаха за член на хонконгското законодателство, позволяващ по искане на правителството на Хонконг базираните в Шънджън войски да се включат в подпомагането на "поддръжката на обществения ред", се увеличиха спекулациите, че може да бъде разположена армията, отбелязва Асошиейтед прес.

Хонконгските власти заявиха, че не очакват да възникне нужда от вкарване на войски или полиция от Китай с цел подпомагане на въдворяването на реда. Според наблюдатели Пекин вероятно ще заеме изчаквателна позиция спрямо протестиращите, хранейки надежда, че увеличаващото се насилие да настрои общественото мнение срещу тях.

Вчера друг китайски представител каза, че е "въпрос само на време", преди тези, които стоят зад протестите, да бъдат наказани, с което загатна, че Пекин ще възприеме твърда линия срещу демонстрантите и няма намерение да преговаря по исканията им за политически реформи, отбелязва Асошиейтед прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във