Банкеръ Daily

Свят

Пекин: ЕС да не се меси в териториалните спорове в Южнокитайско море

Според официалната позиция на Пекин, изразена от говорителя на Външно министерство, двата филипински кораба са навлезли на 16 ноември вечерта в акваторията на Втория риф Томас, която е китайски териториални води.

Властите в Пекин настояха  Европейския съюз да не се меси в териториалните спорове в Южнокитайско море. На 21 ноември Европейската служба за външна дейност публикува декларация, в която се отправя критика към Китай за прихващането на два филипински кораба за доставки миналата седмица, пътуващи до Втория риф Томас в Южнокитайско море.

Според официалната позиция на Пекин, изразена от говорителя на Външно министерство, двата филипински кораба са навлезли на 16 ноември вечерта в акваторията на Втория риф Томас, която е китайски териториални води. Последвалите действия на китайската морска полиция за задържането на плавателните съдове е изцяло в правомощията ѝ по защита на суверенитета на страната по море. В момента ситуацията там е в общи линии спокойна, а Китай и Филипините поддържат контакт във връзка с инцидента, съобщава Радио Китай.

Говорителят посочи, че "намесата на сили извън региона е най-голямата заплаха за мира и стабилността в Южнокитайско море и в този смисъл декларацията на Европейската служба за външна дейност влияе отрицателно върху тях".

В  петък Съединените щати нарекоха китайските действия "опасни, провокативни и неоправдани" и предупредиха, че въоръжена атака срещу филипински кораби ще доведе до задействане на взаимни ангажименти на САЩ за отбрана.

"Съединените щати категорично смятат, че действията на Китай, който отстоява своите експанзивни и незаконни морски претенции в Южнокитайско море, подкопават мира и сигурността в региона", подчерта говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте изтъкна на срещата на АСЕАН, домакинствана от Си, че "ненавижда" спора и отбеляза, че върховенството на правото е единственият изход от спора.

"Това не говори добре за отношенията между нашите страни", коментира Дутерте.

Facebook logo
Бъдете с нас и във