Банкеръ Daily

Свят

Пейки като български букви красят кейовете на Париж

Милиони жители и гости на Париж ще имат възможност да се запознаят с българските букви, представени под формата на оригинални пейки, съобщи Нова тв.

Проектът „Българските букви“ представя 7 букви от нашата азбука без графичен еквивалент в латинската и гръцката – Б, Ж, З, Ц, Ч, Щ, Ъ. Изработени като оригинални пейки, те бяха поставени за първи път през лятото на 2018 г. в София от фондация „Прочети София“ под името „Скритите букви“ и създадоха нови места за четене и своеобразни литературни кътчета у нас.

Към всяка пейка са приложени стихове на български и френски език на някои от най-интересните съвременни български поети, сред които Георги Господинов, Мирела Иванова, Силвия Чолева, Надежда Радулова, Амелия Личева и др. Преводите на стихотворенията са на Мари Врина-Николов и Ралица Михайлова Фризон-Рош. Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата – третата официална азбука в Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука, която се използва от повече от 300 милиона души в над 10 държави.

"Авторството на идеята е на фондация "Прочети София". През 2018-та те направиха един чудесен проект в столицата. Разположиха пейки под форма на букви, арт инсталации, като към всяка една от тях имаше прикрачена поезия и така създадоха нови места за четене и литературни точки в столицата", каза пред камерата на Нова директорът на Българския културен институт в Париж Десислава Бинева.

Бинева обясни, че е трудно да се убеди кметство на Париж да постави пейки с наши букви на кейовете на Сена. "Цялата процедура беше месеци, в които имахме различни разрешения, полиция, мерки за сигурност, но те харесаха проекта. Той ще остане до края на септември", обясни тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във