Банкеръ Daily

Свят

Педро Санчес удължава за последно карантината в Испания

Испанският премиер каза днес, че страната му се нуждае от още 15 дни карантина, до 21 юни, за "да приключи веднъж завинаги с пандемията", предаде Ройтерс.

Педро Санчес заяви, че ще призове парламента за последно двуседмично удължаване на правилото за стоене по домовете.

"Почти постигнахме това, към което се стремим", каза на пресконференция Санчес.

Той изрази облекчение от спада на броя на новите случаи на COVID-19 в Испания, една от най-тежко засегнатите страни в света.

От 21 юни извънредното положение ще приключи, а от 1 юли хората ще могат да пътуват в цялата страна.

На 1 юли също така Испания ще отвори границите си за туристи, добави Санчес, цитиран от ДПА.

Санчес вече си осигури подкрепа в парламента за удължаване на извънредното положение, въведено на 14 март.

От днес в страната отпадат още ограничения, въведени заради епидемията. По плана от три степени за излизане от карантината две трети от Испания вече са във втора фаза.

От днес повечето райони в Испания са вече във втора фаза на отпадане на ограниченията - с отворени търговски центрове, заведения, кина и театри, макар и с намален капацитет. Отделни райони са вече на трето ниво, а най-засегнатите като Мадрид остават на първо. Но и там оценяват напредъка:

През март в Испания беше въведена стриктна изолация, при която хората можеха да напускат домовете си само за да пазаруват храна, да ходят на лекар и на работа.

Испания ще получи 144 млр. евро от Евросъюза за възстановяване, каза още премиерът. Страната е една от най-засегнатите от епидемията и е в продължителен траур в памет на 27 хиляди жертви на коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във