Банкеръ Daily

Свят

Педро Санчес ще помилва затворените каталунски сепаратисти

Испанският премиер Педро Санчес обяви днес в Барселона, че правителството ще одобри тази седмица помилване на деветимата каталунски сепаратисти, излежаващи присъди, предадоха световните агенции.

Санчес ще предложи утре на кабинета да помилва каталунските политици, осъдени за ролята им в организирането на незаконния референдум за независимост на региона през 2017 г.

Чрез помилването Санчес цели да намали напрежението в североизточния испански регион и да даде тласък на преговорите между централното правителство и каталунските власти.

"Конфронтацията не решава никой проблем. За да бъде постигнато споразумение, някой трябва да направи първата стъпка. Испанското правителство ще направи сега тази първа стъпка", изтъкна Педро Санчес в реч в емблематичната сграда на барселонската опера по време на събитие, в което взеха участие около 300 представители на каталунското гражданско общество. На събитието не присъства нито един виден представител на движението за независимост на Каталуния, отбелязва Асошиейтед прес.

"С това действие ние по същество ще освободим деветима души от затвора, но от символична гледна точка милиони хора ще бъдат спечелени за каузата на съвместното съществуване. Единението е проект за бъдещето на цяла Испания. Ще го направим в името на разбирателството", каза Санчес.

Речта на испанския премиер бе прекъсната от виковете на каталунски активист, който развяваше сепаратисткото знаме на Каталуния и който отправи призиви за пълна амнистия на сепаратистите.

Макар правителството да планира да помилва сепаратистите, помилването е просто начин за неприлагане на наказанието на хора, които вече са осъдени, докато амнистията е признание от страната на държавата, че престъпление не е било извършено, отбелязва Асошиейтед прес.

Най-известният от сепаратистите, които ще бъдат помилвани, е 52-годишният Ориол Жункерас, който беше заместник-регионален премиер на Каталуния по време на произвеждането на неразрешения от испанското правителство референдум за независимост през 2017 г. Други важни имена сред вкараните в затвора сепаратисти са Раул Ромева, бивш ръководител на каталунската дипломация, Жорди Турул, бивш говорител на регионалното правителство на Каталуния, и Карме Форкадел, говорителка на каталунския парламент по време на събитията от 2017 г. Жункерас бе осъден на 13 години затвор, Ромева и Турул - на по 12 години затвор, а Форкадел, която е на 66 и е най-възрастната от вкараните в затвора сепаратисти, - на 11 години и шест месеца.

Според социологически проучвания около 60 процента от испанците са против освобождаването на деветимата политици и активисти, които бяха вкарани в затвора през 2019 г. заради ролята си в белязаните от хаос и насилие събития, които провокираха най-голямата политическа криза в Испания от десетилетия.

Испански опозиционни партии разкритикуваха намерението на правителството да помилва осъдените каталунски политици.

"Правителството не само не успя да реши съществуващите проблеми, но и създаде нови", заяви лидерът на Народната партия Пабло Касадо.

Решението "демонстрира слабостта на Педро Санчес", заяви Инес Аримадас, лидерката на центристката партия "Сиудаданос".   

Facebook logo
Бъдете с нас и във