Банкеръ Daily

Свят

Педро Санчес е одобрен за премиер на Испания

Парламентът на Испания одобри лидера на социалистите Педро Санчес за премиер. Кандидатурата на Санчес получи 167 гласа "за" в 350-членния Конгрес на депутатите. 165 членове на долната камара на парламента гласуваха против, а 18 се въздържаха, съобщи "Ел Паис".

Гласуването слага край на продължителната политическа безизходица, в която бе изпаднала Испания, и ще позволи на лидера на социалистите да формира правителство заедно с лявата коалиция "Унидас подемос", с която сключи съюз. При предишното гласуване в неделя Санчес не успя да си осигури абсолютното мнозинство от 176 гласа, за да бъде одобрен за премиер. При днешния вот вече беше достатъчно обикновено мнозинство.

През ноември 2019 г. четвъртите парламентарни избори за последните четири години в Испания завършиха без категоричен победител. Управляващата социалистическа партия спечели най-много места, но няма да получи мнозинство в парламента. Крайната десница удвои резултата си от предишните избори, а безизходицата на испанската политическа сцена се задълбочи.

Корените на проблема в страната са по-дълбоки. Между финансовата криза и каталунската криза Испания затъна в безпрецедентна политическа нестабилност след завръщането на демокрацията. През 2007 г. ипотечната криза разтърсва САЩ. Тя повлича световната икономика и удря тежко Испания, която по онова време е управлявана от социалиста Хосе Луис Родригес Сапатеро. През 2010 г. страната регистрира безработица от близо 20%. Младежката безработица надхвърля 40%. След тези събития страната все още не се е възстановила. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във