Банкеръ Weekly

Свят

Педофилската мрежа "Бергиш Гладбах" шокира Германия

Изчезналото преди 13-години момиченце Мади Маккен вероятно е жертва на немския гражданин Кристиан Б.

S 250 489723fd f7a1 468d 89d2 da5d2bacda99

Кой е най-големия кошмар за един родител - да загуби детето си, което преди това е станало и жертва на сексуално насилие. В този контекст новините от Германия в последните дни накараха косите на мнозина родители да настръхнат.

Детската площадка на Боксхагенер Плац, Берлин, около 19,30 часа на 18 юни тази година. Към площадката бързо се насочва мъж, който  отвежда двегодишно момиченце, чиято майка разговаря с познати. Сцената прави впечатление на друга майка. Тя здраво гушва собственото си дете и тръгва след непознатия, като успява да привика на помощ трети човек. Детето е върнато на паникьосаната му майка в рамките на минути. Инцидент със сравнително щастлив край. Мъжът, който е отнесъл чуждото момиченце, твърди, че много обичал децата.

Прая да Луз, Португалия, 3 май 2007 година. Английското семейство Маккен вечерят с приятели в съседство на ваканционното си жилище, когато от спалнята

безследно изчезва тригодишната им дъщеря Мади.

Те обаче нямат късмета на майката от Берлин. Вече 13 години продължава безпрецедентното търсене на детето по целия свят, а едва преди броени дни немските власти съобщиха, че имат  доказателства за нейната смърт.

За вероятен похитител и неин убиец прокуратурата в Германия подозира и разследва немския гражданин Кристиан Б., който в момента излежава присъда за престъпления, свързани с дрога. Освен тях Кристиан Б. има и богата предистория от сексуални престъпления. Според данни на мобилни оператори, през май 2007 г., когато Мади Маккен е изчезнала, той се е намирал в района на похищението й. Междувременно в бивш негов имот в Германия е намерена закопана флашка с детски порнографски материал, наред с кучешки труп и детски бански костюм. Според информация от разследващите липсват само някои детайли до пълното доказване на престъплението му. Адвокатът на Кристиан Б. обаче обвинява прокуратурата, че престижът на клиента му е уронен покрай последните разкрития, които са станали достояние на пресата.  

Кьолн, 29 юни 2020 година. Какъвто и да е проблем с доказателствата обаче няма последният разкрит

масов случай на сексуални злоупотреби с деца

в Германия. Той бе наречен "мрежата Бергиш Гладбах" заради географското местоположение на първото разкрито от поредицата посегателства срещу деца. Прокуратурата в Кьолн е открила 30 000 следи, водещи към сексуална злоупотреба в педофилския кръг, оформил се около Бергиш Гладбах, стана ясно на пресконференция на Петер Бийзенбах, министър на правосъдието на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Освен за онлайн мрежа за разпространение на детска порнография, става дума и за истинска мрежа в интернет за тежки сексуални престъпления срещу деца. В груповите чатове са вземали участие хиляди души, сочат данните на прокуратурата. Следователите са открили огромно количество доказателствени материали - от снимки на голи деца до заснети изнасилвания. Участниците в мрежата са си давали едни на други съвети какъв е най-подходящия начин да бъдат упоени децата преди злоупотреба, обменяли са снимки и видеа за взаимна стимулация, окуражавали са се едни други.

Прокуратурата на Бергиш Гладбах информира, че размерът на иззетите данни е от порядъка на терабайт. Сред тях са чатове, извънредно голям брой споделени снимки и видеа, от които следователите са успели да извлекат въпросните 30 000 следи. Досега са

идентифицирани 72 заподозрени и 44 деца жертви,

сред тях е и тримесечно бебе. Няколкостотин криминални служители са ангажирани с разследването, като неколцина от тях междувременно излязоха в болничен  отпуск, заради непосилната тежест да преглеждат бруталния снимков материал. Твърде е възможно е броят на следите да се окаже значително по-голям. Според отговорния прокурор Кристоф Хебекер разкритията далеч не са приключили и броят на извършители и жертви може да да нарасне още.

Немски експерти от сферата на социалната работа с деца и младежи, с които разговарях, твърдят, че разкритията не са изненадващи и навярно се касае за върха на айсберг. Сексуалните злоупотреби с деца и младежи са във фокуса на немските социални служби за работа с деца и младежи от поне 15 години. Специалист от областта сподели, че се работи усилено за ранно разкриване на проблематични обстоятелства. Това съвсем не са леки процеси, предвид табуизирането на тази тема и съпротивата от страна на населението. За жалост за съпротива може да се говори и на институционално ниво, твърди той.

За пример могат да бъдат придобилите печална известност случаи на

сексуални злоупотреби от католическата църква

в Германия и дългогодишната й упорита институционална съпротива да реагира адекватно към обвиненията и страданията на жертвите. Учебни заведения също са били предмет на скандали, свързани със сексуални посегателства, като този в елитния интернат Оденвалдшуле неотдавна.

Разследването на "мрежата Бергиш Гладбах" започва през октомври 2019 г. с едно единствено заподозряно лице - 43- годишен мъж от Бергиш Гладбах, който многократно злоупотребявал сексуално със собствената си тригодишна дъщеря, заснемал е актовете си и ги е предоставял и на други лица в интернет. Междувременно 27 годишен професионален войник от същата мрежа бе осъден на 10 години затвор и престой за неопределено време в психиатрия заради най-малко 30 случая на тежка сексуална злоупотреба с дъщеря му, доведения му син и дъщерята на друг негов чат-партньор.

Тъкмо тези случаи потвърждават с особена яснота твърденията на експерти, че злоупотребата често се случва в тесни социални параметри около жертвата. Може да започне с голи снимки и да градира прогресивно, ако не се намесят контролни механизми отвън. Сред извършителите се срещат и близки, роднини, съседи, както и такива съвсем близки по възраст на жертвата, което прави особено трудно да бъдат преценени източниците на риск в ежедневието. В някои семейства злоупотребите са се извършвали и прикривали с поколения, сподели социален работник за практиката си с травматизирани деца и младежи.

Последствията са често фатални

за по-нататъшния живот на жертвата, не са рядкост психичните разстройства, възможно е да се отключат саморазрушителни механизми, а не е изключено и от жертвата да произлезе извършител на подобни престъпления. 

За съжаление едва ли разкритията около педофилската мрежа в Бергиш Гладбах ще доведат до някакво трайно решение на проблема. Според прокурор Хебекер в бъдеще ще се чува все по-често за такива мрежи. Техническите възможности на разследващите органи да установяват престъпления от такъв характер растат, но с дигитализацията обмяната на информация и престъпен материал става по-лесна и за извършителите. Разкритията за "мрежата Бергиш Гладбах" все пак могат да бъдат отчетени като успех, макар и частичен.

 

Марта Монева

Facebook logo
Бъдете с нас и във