Банкеръ Daily

Свят

PCR или антигенен тест за Ковид за влизане в Австрия

От 10 февруари в Австрия влиза в сила нова здравна наредба, според която българските граждани, както и всички други, които пристигат от страни, за които важи предупреждение за пътуване поради пандемията, следва да представят на границата при влизане в страната отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, не по-стар от 72 ч., съобщиха от Министерството на външните работи. 

Ако такива тестове липсват, българските граждани са задължени до 24 ч. да си направят в Австрия PCR или антигенен тест.

Срокът на карантината от 10 дни остава, но с възможност за съкращаване след извършване на втори тест (PCR или антигенен) след петия ден от влизането в страната. Денят на пристигане в Австрия се брои като ден „0“.

Не се изисква регистрация:
- при влизане в страната поради непредвидими семейни събития (смърт, погребение, раждане, тежко заболяване, необходимост от грижа за близки роднини при спешни случаи)
- за поддържане на товарен и пътнически трафик;
- поради абсолютно наложителни причини, свързани с грижа за животни или в единични случаи за селскостопански и горски мерки;
- като част от изпълнението на професионално трансферно пътуване / професионален трансферен полет;
- в императивния интерес на Република Австрия;
- за транзитните пътници;
- като влизане или повторно влизане за редовен пътнически транспорт за работа, училище или семейни причини;

Считано от 22 август Австрия въведе задължителна декларация за транзитно преминаващите през нейната територия, включително за българските граждани. С декларацията гражданите потвърждават, че незабавно ще напуснат страната без да спират, за което следва да приложат и съответни доказателства – самолетен билет, автобусен билет, билет за влак и други подобни. 

Няма въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги. 

Засилен пограничен контрол, включително мобилен, има в пограничните райони. Няма затворени граници, с изключение на малките ГКПП с Чехия и Словакия. Всички летища функционират нормално при засилени мерки за сигурност и санитарен контрол.

При нужда от допълнителна информация или съдействие, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България във Виена в работно време на следния телефонен номер: +43 1 505 31 13 и в извънработно време на дежурен телефонен номер: +43 1 505 64 44, или на ел. адрес [email protected][email protected]

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във