Банкеръ Daily

Свят

Пазарът колабира, ако цената на петрола мине 100 долара за барел

Стойността на нефта на нивото 65-75 долара за барел е комфортна както за производителите, така и за потребителите на нефт, отбелязва президентът и съсобственик на "Лукойл" Вагит Алекперов. Високите цени на суровината носят риск от колапс за пазара, е заявил той в интервю за вестник "Коммерсанть".

"Не бих искал отново да видя цени на нефта над 100 долара за барел. Това може да стимулира инвестициите в нискорентабилни и малкоефективни проекти и това отново да доведе до това, което ние вече преживяхме - колапс на пазара", е казал Алекперов. По неговите думи, цена от порядъка на 65-75 долара за барел "е комфортна и за потребителите, и за страните членки на ОПЕК+, така че те са насочени към това тя да се  съхрани за сметка на регулиране на обемите". Алекперов също така смята, че съглашението ОПЕК+ като институт за регулиране "е създаден завинаги".

"Колкото по-бързо ние внедрим технологиите в областта на добива на нефт и започнем да използваме промишлени роботи, толкова по-надежна ще бъде суровинната база на страната в дългосрочна перспектива. Така че аз се надявам, че в бъдеще трябва да има решение на проблема с данъците в този отрасъл, тъй като инвестициите трябва да бъдат ефективни при цена на нефта от 50-55 долара за барел", е казал Алекперов. В този случай ще има стимул за активни инвестиции за разкриване на  нови находища за разработка, препоръчва той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във