Банкеръ Weekly

Свят

Пасиансът на Тръмп се нарежда

Мексиканският президент предпочете мира.

Още по време на предизборната си кампания американският президент Доналд Тръмп обеща да постави на нови основи търговските отношения на САЩ, но мнозина посрещнаха думите му със скептицизъм. Когато той предприе реални стъпки, влизайки дори в конфликт с всички по-големи икономически партньори на Съединените щати, действията му предизвикаха смут и катастрофични прогнози. По всичко личи, че тактиката му е била правилно избрана и тя вече започва да дава плодове.

Първият знак, че пасиансът на Тръмп се нарежда, дойде още на 25 юли, когато след посещение на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във Вашингтон бе постигнато споразумение за прекратяване на огъня от двете страни на Атлантика и за отлагане на наказателните тарифи, докато вървят търговските преговори между Съединените щати и Европейския съюз.

Истинският пробив обаче дойде на друг фронт - на 27 август Съединените щати и Мексико сключиха споразумение, проправящо пътя към премахването на сега съществуващо Северноамериканско споразумение за свободна търговия, известно като НАФТА, на което Тръмп от отдавна бе вдигнал мерника. Той обяви, че новият договор ще се нарича Американско-канадско търговско споразумение, с което се слага край на името НАФТА. "Името НАФТА не се свързваше с нищо хубаво, тъй като Съединените щати бяха лошо ощетени от НАФТА", написа Тръмп в Туитър. Според него новият договор ще е по-добър и за двете страни.

Новото споразумение ще има срок от 16 години и ще бъде ревизирано на всеки шест години - каквато опция при НАФТА липсваше, съобщи американският постоянен търговски представител Робърт Лайтхайзър. Лайтхайзър поясни и че договорът, който трябва да бъде одобрен от Конгреса, не предвижда таван върху вноса на леки коли от Мексико, но запазва вече въведените мита върху стоманата и алуминия. Сделката ще изисква 75% от съставните части на колите да бъдат произведени в т. нар. регион НАФТА, което е повече в сравнение с досегашното изискване от 62.5 процента. Сделката ще изисква също така 40-45% от автомобилното съдържание да бъде произведено от работници, печелещи най-малко 16 долара на час.

Канада, която е третата страна по НАФТА, обаче не взе участие в тази фаза на преговорите, изчаквайки Съединените щати и Мексико да изяснят разногласията си. В обръщението си след сключването на сделката с Мексико Тръмп заяви, че се надява Канада да се включи в преговорите за ново търговско споразумение, но намекна, че е готов да продължи дори ако това не се случи. Той отново заплаши северната съседка на САЩ с нови тарифи върху вноса на нейни автомобили, ако до края на седмицата не се стигне до сделка. Представители на Белия дом обаче заявиха, че целта на двустранното споразумение с Мексико не е да се окаже натиск върху Отава. Това не е част от преговорната ни стратегия - в идеалния случай Канада ще участва, ако ли не - ще уведомим Конгреса за двустранното търговско споразумение с Мексико, съобщи представител на администрацията.

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието пък призова канадския премиер Джъстин Трюдо да сключи тристранно споразумение със Съединените щати и Мексико в най-близко време. И дали заради мексиканските призиви, или заради заканите на Тръмп и преди всичко поради надвисналата перспектива от изпадане в изолация  Отава показа признаци на омекване. Канадският министър на външните работи Кристия Фрийланд, която е главният преговарящ на Канада по северноамериканското търговско споразумение, прекъсна европейската си обиколка и отмени визитата си в Украйна, където я чакаха с нетърпение заради украинските й корени, за да отиде във Вашингтон и да продължи преговорите, които иначе се водят от една година.

Що се отнася до Европа, непосредствено преди мексиканския пробив на Тръмп стана известно, че Вашингтон оказва натиск върху Европейския съюз да ускори търговските преговори, започнати след срещата през юли между Тръмп и Юнкер.

Посланичката на Германия в Съединените щати Емили Хабер съобщи, че още на първото заседание на създадената след срещата работна група американските представители са оказвали натиск "за много краткосрочни резултати". Тя заяви, че представителите на Евросъюза ще имат нужда от ясен мандат, за да се придвижат напред и да бъде сключено споразумение преди изборите за Европейски парламент през май 2019-а. Американски представител също потвърди, че Вашингтон е поискал преговорите да бъдат ускорени, но не посочи точна дата.

Въпреки основанията за оптимизъм при решаването на търговските спорове с по-близките политически приятели на Съединените щати  остава главният сблъсък - този с Китай. Едновременно с оповестяването на американско-мексиканската сделка Китай внесе оплакване в Световната търговска организация срещу последния пакет от мита, наложени му от Съединените щати на 23 август. Пекин официално поиска провеждане на консултации за разрешаване на възникналия спор между двете страни и това поставя началото на 60-дневен период за Китай и Съединените щати да проведат разговори.

Независимо от развоя им повечето експерти смятат, че бърз напредък не може да се очаква. Това, което съществено отличава търговските спорове между Вашингтон и американските и европейските му партньори, от една страна, и между Вашингтон и Пекин, от друга, е, че за Съединените щати не е достатъчно коригирането на разликите в търговския баланс - те настояват за структурни реформи от китайска страна, засягащи защитата на интелектуалната собственост и трансфера на технологии.

Икономисти от банка "Ай Ен Джи" споделиха пред американски медии, че "що се отнася до Китай и Азия, сделката с Мексико не решава нищо". Въпреки това обаче споразумението подсилва американските позиции за твърда игра срещу Китай. В момента американската администрация не проявява видим интерес да преговаря с Китай и вероятно това няма да се промени, докато Пекин не предложи ключови промени по въпросите, засягащи интелектуалната собственост и технологиите. Така че макар и косвено, споразумението с Мексико ще се отрази и на главната икономическа битка на Тръмп.

Facebook logo
Бъдете с нас и във