Банкеръ Daily

Свят

Пашинян подписал примирието за Нагорни Карабах по настояване на армията

Премиерът на Армения Никол Пашинян заяви днес, че е подписал споразумението за пълно прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах по препоръка на командването на арменските въоръжени сили.

"Вие си представяте ситуацията, когато всъщност армията настоява за вземането на такова решение", каза той в пряко излъчване от профила си във Фейсбук. По думите му Армения има проблеми с мобилизацията на резервисти за продължаване на войната.

"Практиката показа, че цивилните за съжаление не са достатъчно готови, за да участват пълноценно в бойните действия. Те бързо губят боеспособността си, което създава проблеми", поясни Пашинян. Той каза, че боевете в Нагорни Карбах още не са прекратени навсякъде и изрази надежда, че това ще стане. Малко по-късно арменското министерство на отбраната съобщи, че всички военни действия са прекратени и в Нагорни Карабах е спокойно.

В ранните часове на днешния ден бе съобщено, че президентът на Русия Владимир Путин, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и Никол Пашинян са подписали споразумение за примирие. Путин каза, че двете враждуващи ще останат на настоящите си позиции, а в района ще бъдат дислоцирани руски мироопазващи сили.

Арменската полиция си върна тази сутрин контрола върху сградите на правителството и парламента в Ереван, където пред нощта нахлуха хора, недоволни от подписването на споразумението за прекратяване на огъня с Азербайджан, с което де факто страната призна поражението си в боевете в Нагорни Карабах.

Обстановката в Ереван е сравнително спокойна. За днес обаче са насрочени нови протести срещу споразумението, с което Армения на практика призна, че губи част от Нагорни Карабах. 

Президентът на Армения Армен Саркисян съобщи днес, че започва консултации за обсъждане на положението. Текстът на декларацията на държавния глава бе публикуван от агенция Арменпрес.

Президентът твърди, че е научил от медиите за подписването на споразумението за уреждане на конфликта и за условията за прекратяване на войната.

"С мене като президент на Република Армения, за съжаление, не е имало никакви консултации или обсъждания по този документ, аз не съм участвал в никакви преговори", подчертава държавният глава.

"Всякакви стъпки и действия, които касаят жизнените интереси и права на Армания, на Арцах (непризнатата Нагорно-Карабахска република), на целия арменски народ, приемането на всяко решение, още повече подписването на какъвто и да е документ трябва да стане предмет на всеобхватни консултации и обсъждания", заявява президентът. Той подчертава, че въпросът за съдбата на Нагорни Карабах трябва да бъде решен с оглед на общонационалните интереси на арменския народ и изключително на основата на общонационален консенсус.

Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу обсъдиха по телефона бъдещите стъпки към урегулиране на ситуацията в Нагорни Карабах. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за Радио "Ехото на Москва".

Министрите на външните работи на Русия и Турция размениха мнения за бъдещите стъпки, които е необходимо да се предприемат в този случай, каза Захарова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във