Банкеръ Daily

Свят

Партията на Себастиан Курц е фаворит за парламентарните избори в Австрия в неделя

Австрийците изглежда пак ще изберат 33-годишния консерватор Себастиан Курц за канцлер на предсрочните избори в неделя въпреки грандиозния корупционен скандал, който свали неговата предишна коалиция през май, предаде АФП.

Т. нар. "Афера Ибиса" погълна коалиционните му партньори от крайнодясната Партия на свободата, а по-рано тази седмица тя бе ударена от нови обвинения, че бившият й лидер Хайнц-Кристиан Щрахе е злоупотребявал с партийни средства.

Остава да се види дали поредните твърдения ще навредят на Курц и неговата дясноцентристка Народна партия, които засега успява да избегне негативите от действията на Щрахе.

Всъщност въпреки различните скандали Народната партия изглежда, че даже ще подобри предишното си представяне и ще получи около една трета от гласовете в страната с 8,8 млн. души население.

Това ще бъде нов бурен успех за Курц, който стана най-младият световен лидер през 2017 г. на едва 31 години, когато формира коалицията с крайната десница.

Дори в разгара на колапса на правителството му, 42% от австрийците заявяваха, че предпочитат Курц за свой канцлер.

Според анкетите втора политическа сила в резултат на предсрочния вот на 29 септември ще са социалдемократите с 20-22 на сто.

Въпреки скандалите Партията на свободата регистрира спад от едва 6 пункта – до около 20%.

Големият победител се очертава да бъде Зелената партия. През 2017 г. тя не успя да прескочи бариерата от 4% за влизане в парламента, но сега разчита на около 13 на сто.

Курц предупреждава, че други партии може да се съюзят в коалиция без него. Но според анализатори най-вероятният изход ще бъде повторение на коалицията между Народната и Партията на свободата, в която младият канцлер ще има още по-силни позиции спрямо своите партньори. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във