Банкеръ Daily

Свят

Партията на Путин спечели убедително парламентарните избори

Медведев и Путин обявиха победата си

Партията "Единна Русия" на президента Владимир Путин спечели убедителна победа във вчерашните парламентарни избори с 54,3 на сто от гласовете. Това показват резултатите след преброяване на близо 90 на сто от бюлетините - така партията ще може да получи абсолютно мнозинство в парламента, предаде Франс прес.

Според оценки "Единна Русия" се очаква да получи най-малко 338 места от общо 450 в Държавната дума - съкрушително мнозинство, отбелязва АФП.

Националистическата Либерално-демократическа партия на Русия /ЛДПР/ на Владимир Жириновски е на второ място с 15,3 процента, според екзит пол на социологическия институт ВЦИОМ.

Комунистите се нареждат трети с 14,9 процента, а партията "Справедлива Русия" е четвърта с 8,1 процента от гласовете.

Либералните опозиционни партии не успяват да прескочат петпроцентовата бариера и няма да влязат в парламента според прогнозните резултати.

Резултатите показват, че управляващата партия "Единна Русия" може съществено да засили позициите си в Държавната дума. Освен това тя е на път да постигне и конституционно мнозинство, получавайки над две трети от депутатските мандати, предаде ТАСС.

Руският президент Владимир Путин приветства победата. "Вече можем с увереност да кажем, че партията постигна много добър резултат: тя победи", заяви Путин пред партийни активисти в щаба на "Единна Русия" редом до министър-председателя и лидер на партията Дмитрий Медведев. Според Путин руснаците са гласували за политическа стабилност.

"Положението не е лесно, хората го усещат. Те искат и се надяват, че политическата ситуация би трябвало да бъде стабилна, каза той. По думите на президента въпреки мнението на скептиците "Единна Русия" работи по възможност максимално ефективно.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във