Банкеръ Daily

Свят

Партията на президентката Мая Санду печели изборите в Молдова

Прозападната партия на президентката Мая Санду спечели произведените в неделя предсрочни парламентарни избори в Молдова, съобщава Франс прес.
От агенцията коментират, че ходът на Санду да свика изборите сега се е оказал печеливш. Президентката, която е за евроатлантическа интеграция на бившата съветска република, е на път да си осигури контрол върху парламента, като по този начин и затвърждава своята власт.
При преброени 94% от бюлетините  Партията на действието и солидарността води с близо 48 на сто. Това означава, че партията на 49-годишната Санду ще има абсолютно мнозинство в парламента и ще може да прокара своята политика на борба с корупцията и сближаване с Европейския съюз.
Проруският Изборен блок на комунистите и социалистите, воден от бившия президент Игор Додон, е втори с 31 процента. Миналата година Додон загуби президентския пост, след като бе победен от Мая Санду.
Наблюдателите очакват в новия парламент да влезе и останалата на трето място с 6% партия "Шор" на популиста Илан Шор.
Избраната през ноември президентка на Молдова разпусна през април 101-членния парламент, където имаше само 15 депутати. Социалистите на Додон разполагаха с 37 места, а заедно със съюзници - и с мнозинство от 54 мандата.
Избирателната активност е била малко над 48% с лек спад спрямо предишните парламентарни избори в Молдова, произведени през 2019-а.

Молдова, с население от 2.6 млн. души, е една от най-бедните държави в Европа. Тя граничи с Румъния и Украйна. Днес тя заема района, известен като Бесарабия, както и територии по източния бряг на река Днестър. Периодично тя е разкъсвана от политически кризи. Молдова обяви своята независимост през 1991 г., но по същото време най-източната ѝ част на свой ред се обявява за независима република под името Приднестровска молдовска република, която остава непризната. Населението на Молдова исторически е разделено, като едни са за тесни връзки с Русия, а други гледат към ЕС, отбелязва Франс прес. 

Според официалните данни в страната живевеят и големи групи от българи-гагаузи (тюркоезична етнографска група с православно вероизповедание) и българи. Гагаузите са избягали заедно с днешните бесарабски българи (т.нар. тукани) от българските земи на Османската империя през XIX век. Прогонени от османската заплаха, те се установяват в Руската империя, главно в Бесарабия, поделена днес между Украйна и Молдова. 

 

Парламентът на Република Молдова 

е върховният представителен орган страната, единствен държавен законодателен орган, представляващ еднопалатна структура, съставена от 101 избрани депутати по списъци за период от четири години. Парламентът се избира с универсален вот, равноправен пряко, тайно и свободно гласуване. Председателя на парламента се избира от депутатите с минимум 52 гласа. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във